Visszatér az űrturizmusba az orosz űrügynökség

A Roszkozmosz 2023-ban két turistát küldene a Nemzetközi Űrállomásra, akik közül az egyik egy űrsétán is részt vehet.

Visszatér az űrturizmusba az orosz űrügynökség

Az űripar kezdetei óta először űrsétáló turistát természetesen egy rutinos orosz kozmonauta is elkíséri majd az ISS fedélzetén kívülre. A Roszkozmosz egy évtized kihagyás után tér vissza az űrturizmusba, ahogy korábban, most is az amerikai Space Adventures nevű céggel együttműködve teszik ezt. A gazdag magánügyfeleket „reptető” cég és az oroszok eddig összesen hét turista útját szervezték meg az űrállomásra. Az utolsó közös ügyfél Guy Laliberté, a Cirque du Soleil egyik alapítója volt, aki 2009 szeptemberében járt fent.

A Roszkozmosz ezt követően felfüggesztette a turisták utaztatását, és minden szabad helyét a NASA-nak adta el inkább, közben ugyanis véget ért az űrsiklóprogram, amelynek hiányában a NASA-nak nem volt más módja elérni az ISS-t. A NASA és partnerei az elmúlt évtizedben 80 millió dollárt fizettek egy-egy helyért a Szojuzon, ez azonban mostantól megváltozik.

A SpaceX Dragon űrhajójának legutóbbi, utolsó tesztrepülése során a cég sikeresen juttatott fel két amerikai űrhajóst az ISS-re, így a tervek szerint a NASA asztronautáinak utaztatását ezentúl ők végzik majd. Közben több más amerikai személyszállító űrhajó is készül, például a Boeing CST-100 Starlinere, így ha minden jól megy, a Szojuzokra a következő években legfeljebb vészhelyzet esetén lesz szükségük az amerikaiaknak.

Galéria megnyitása

Egy ideje rebesgették már, hogy a Roszkozmosz űrturisták révén szándékozik pótolni a kiesett bevételt, bár az első tervek még korábbi, 2021-es utakról szóltak. A most nyilvánosságra hozott hírek legnagyobb érdekessége a későbbre tolt dátumon túl, hogy az egyik turista űrsétára is lehetőséget kap. Ilyenre, ahogy már említettük, eddig még sosem került sor, nem véletlenül, az űrséta biztonságos végrehajtásához ugyanis alapos kiképzésre van szükség a felszínen.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az űrséta során mit fog csinálni a szerencsés utas, ehhez milyen kiképzésen kell átesnie, vagy hogy mennyibe kerül egy-egy ilyen út. Mindenesetre a Space Adventures nyilatkozata szerint az űrséta fontos mérföldkövet jelenthet a magánűrrepülésben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap