Virtuális égen virtuális felhő

Fraunhofer Intézet mérnökeinek legújabb fejlesztése egy olyan mennyezetvilágítás, amely azt az érzetet kelti, mintha a szabadban lenne az ember.

Virtuális égen virtuális felhő

A szabadban a fényviszonyok állandóan változnak: a Nap látszólagos mozgásából, a felhők áthaladásából adódó változások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a szabad levegő a tágasság, a felszabadultság érzetét kelti. Ez járhatott a stuttgarti Fraunhofer Intézet mérnökeinek fejében, amikor olyan mennyezetvilágítás tervezésébe kezdtek, amely az égen mozgó felhők következtében változó fényviszonyokat imitálja, és így azt az érzetet kelti, mintha a szabadban dolgozna az ember.

A „virtuális égbolt” 50x50 centiméteres elemekből áll, és minden elem 288 LED-et tartalmaz. Az elemek a plafonra vannak erősítve, alattuk 30 centivel pedig egy matt fehér szóróréteg van, amely mintegy összemossa az egyes LED-ek fényét, és homogénebb fényt hoz létre. A kutatók piros, kék, zöld és fehér LED-ek kombinációjából hozták létre a teljes láthatófény-spektrumot. A különféle színű égők segítségével több mint 16 millió különböző árnyalat hozható létre.

A fejlesztés célja egy felhős nap fényviszonyainak minél pontosabb rekonstruálása volt. Ennek érdekében a kutatók alaposan megvizsgálták a természetes fény változásait és ezen változások ütemét. A LED-ek segítségével képesek voltak ezeket a dinamikus változásokat olyan mértékig utánozni, hogy a szem nem észleli a különbséget a természetes és a mesterséges verzió között. Az eddigi kísérletek alapján a megvilágítás nagyon kellemes munkakörnyezetet teremt.

A virtuális ég fejlesztés alatt álló prototípusa 34 560 LED-ből áll 34 négyzetméteren. Erősségének maximuma 3000 lux, de 500 és 1000 lux között kellemesen hatékony megvilágítást biztosít.

A március 6‒10. között megrendezésre kerülő CeBIT-en a Fraunhofer standjánál megtekinthető lesz a virtuális égbolt egy 2,8x2,8 méteres változata. Már több cég érdeklődött a technológia iránt, elsősorban konferenciatermekbe szeretnék installálni. A virtuális ég négyzetmétere pillanatnyilag 1000 euró körül van, de ez az ár a fejlesztők reményei szerint a tömegtermelés beindulásával jelentősen csökkenni fog. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward