Világító, rugalmas bőrt hoztak létre

A Cornell kutatói által kifejlesztett mesterséges bőr eredeti hosszának közel hatszorosára nyújtható, és a deformálódásra fényerejének változtatásával reagál.

Világító, rugalmas bőrt hoztak létre

Újfajta kísérleti kijelzőt hoztak létre a Cornell kutatói: a hajlékony és nyúlékony konstrukciót a mérnökök körében az utóbbi években nagyon népszerűvé vált fejlábúak ihlették. A kutatók a Science oldalain számolnak be eredményeikről. A tanulmány ismertetése szerint a létrehozott „bőr” nagyon rugalmas, képes fényerejét változtatni váltani és nyomásérzékeny is. A hasonló fejlesztésekből egy napon újfajta kijelzők, lágy robotok és más új megoldások készülhetnek.

A fejlábúak közé tartozó kalmárok és polipok bőre nagyon különleges. Az állatok kültakarójukkal érzékelik a környezeti fényt, majd a bőrükbe ágyazott pigmentsejtek méretét szabályozó izmok mozgatásával gyorsan meg tudják változtatni színüket és bőrük textúráját is. Egy hasonló képességekkel rendelkező mesterséges rendszer kiváló álca lehetne, de akár olyan kijelzők is előállíthatók lehetnének belőle, amelyek összehajthatók, összecsavarhatók vagy nyújthatók.

A szakértők többféle különböző módszert is kiötlöttek ilyen anyagok létrehozására. Első körben ezek közül egy olyan változatot valósítottak meg, amely a nyújtás és nyomkodás hatására egyre erősebben kezd világítani. A videón látható rugalmas bőr kifejlesztése során a kutatók hajlékony fénykibocsátó kondenzátorokat és rugalmas polimereket rétegeltek egymásra. A kondenzátorok a rendszerben deformációra reagáló szenzorokként működnek: ahogy az anyag megnyúlik vagy megnyomódik, a fényforrás erősebb fényt kezd kibocsátani.

A végeredményül kapott anyag eredeti méretének 480 százalékával nyújtható meg károsodás nélkül, miközben folyamatosan világít. Az utolsó képsoron egy több különböző színű panelből összerakott „kukac” látható, amelyet sűrített levegővel feltölthető kamrák segítségével lehet kúszásra bírni. A lágy robot színe folyamatosan változik, ahogy az adott „pixelhez” tartozó kamra méretei módosulnak. A fejlesztők szerint egy napon hasonló megoldások révén színekkel kommunikáló robotikus rendszereket lehet majd létrehozni. Ahhoz azonban, hogy az anyagból nagyfelbontású kijelzők is készülhessenek, erősebb fényt kibocsátó és jóval kisebb pixelekre lesz szükség.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward