Videóra vették a vadon élő varjak szerszámkészítését

Az új-kaledón varjak kampós gallyakat formálnak, és ezek segítségével halásszák ki a rovarokat és lárvákat a fák kérge, valamint az avar alól.

Videóra vették a vadon élő varjak szerszámkészítését

Először vették videóra teljes egészében, ahogy a vadon élő új-kaledón varjak kampós végű gallyakat gyártanak, hogy ezekkel bányásszák ki a fák kérge alól a rovarokat. Jolyon Troscianko (Exeteri Egyetem) és Christian Rutz (St Andrews Egyetem) piciny kamerákat erősítettek a madarak farkára, hogy megfigyelhessék, hogyan zajlik a természetben a mesterséges környezetben már többször megfigyelt szerszámkészítés.

A felvételek egyikén szereplő varjú például miután levágta a megfelelőnek talált gallyat, majd lehántotta arról a kérget, csaknem egy teljes percet tölt azzal, hogy kampósra formálja ennek vágott végét. Az új szerszámmal a madár aztán a fakéreg alatt, illetve a levelekkel borított talajon is kapirgálni kezdett, mely utóbbi viselkedést eddig sosem figyelték meg a varjaknál. Bár terepi kutatások során már többen tanúi voltak a szerszámkészítés bizonyos momentumainak, korábban kizárólag olyan videofelvételek készültek a procedúráról, amelyek etetőhelyeken kerültek rögzítésre. Ezeken a helyeken a kutatók direkt olyan feladatokkal látták el a madarakat, amelyek elősegítették a szerszámkészítést, és a szerszámokhoz szükséges nyersanyagot is a tudósok szolgáltatták, magyarázza Troscianko.

Arról tehát korábban sosem készült felvétel, hogy teljesen természetes környezetben hogyan készülnek el a kampós botok. A vadon élő új-kaledón varjak tanulmányozása nagyon nehéz feladat, egyrészt mert meglehetősen nehezen megközelíthető helyeken élnek, másrészt pedig azért is, mert nagyon érzékenyek a környezetükben bekövetkezett változásokra, így gyorsan kiszúrják, ha figyelik őket. Az új, piciny „kémkamerákkal” azonban mindkét problémát sikerült áthidalni, így kiderült, hogy kampós botok természetes körülmények közt is óriási szerepet kapnak a táplálék felkutatásában, folytatja a szakértő.

A két kutató és kollégáik által kifejlesztett kamerák alig 10 grammot nyomnak, és a madarak farktollaira lehet erősíteni ezeket. A piciny készülékek néhány nap elteltével lekapcsolódnak a varjakról, és a szakértők a beléjük szerelt rádiós nyomkövető révén találhatják meg eszközeiket. A kamerák microSD-kártyákra rögzítik a képeket, hasonló technológiával, ahogy a mobilokba szerelt kamerák is működnek.

A csapat összesen 10 varjút szerelt fel kamerával egy olyan erdei területen, ahol korábban több száz órányi távcsöves megfigyelés során mindössze két alkalommal tudták elkapni a szerszámkészítés egy-egy lépését. Az új technológiának hála viszont a madaranként felvett egy órás felvételeken kétszer is sikerült rögzíteni a teljes folyamatot, az eszközhasználatot pedig ez idő alatt négy madárnál figyelték meg. Ezt a viselkedést azonban még a felvételeken sem egyszerű azonosítani, mondja Troscianko, aki képkockáról képkockára haladva elemezte a videókat.

Egy esetben ennek köszönhetően azt is észrevette, hogy az egyik varjú elejti a kampós szerszámot, majd rövid idővel később összeszedi azt a földről. Ez arra utal, hogy a madarak megbecsülik a jól sikerült darabokat, és nem dobják el minden használat után az általuk formált eszközöket. A szakértők azt is megfigyelték vizsgálatuk során, hogy a varjak ideiglenesen faodvakba rejtik szerszámaikat, hogy később újra használni tudják ezeket. Az ugyanakkor egyelőre rejtély, hogy azok a madarak, amelyek a felvételek ideje alatt nem készítettek és használtak szerszámokat, ezt sosem teszik, vagy csak egyszerűen rosszkor filmezték le őket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward