Vezeték alakú akkumulátorok jöhetnek

A dél-koreai LG Chem olyan kábelszerű akkumulátor kifejlesztésén dolgozik, amely a jövőben kombinálható lehet a fejhallgató vezetékével, de akár ruha anyagába is beleszőhető vagy ékszerként viselhető. 

Vezeték alakú akkumulátorok jöhetnek

A dél-koreai LG Chem olyan kábelszerű akkumulátor kifejlesztésén dolgozik, amely a jövőben kombinálható lehet a fejhallgató vezetékével, de akár ruha anyagába is beleszőhető vagy ékszerként viselhető.

A különleges lítiumion-akkumulátorokra akár csomót is lehet kötni működésük megzavarása nélkül, és bár a fejlesztés jelenlegi fázisában a teljesítmény még korántsem éri el a kielégítő szintet, a kutatók reményei szerint ezen rövidesen jelentősen javítani tudnak. Az LG Chem szerint a termék körülbelül öt év múlva kerülhet a piacra.

Már korábban is volt példa flexibilis akkumulátorok létrehozására, amelyek azonban többnyire lemez formájúak voltak, mondta el Je Young Kim fejlesztési menedzser. A hajlékony dizájnok esetében nagy problémát okozott az is, hogy eddig még nem igazán sikerült számottevő energiát tárolni az ilyen akkukon. Kim és kollégái az elektróda szervetlen anyagából rugószerű, spirális formát alkottak, ennek köszönhetően a szerkezet a külső mechanikai hatásokra funkcióvesztés nélkül képes deformálódni.

Első lépésben a fejlesztők két aktív elektródaanyaggal, nikkel és ónnal vontak be rézdrótokat, majd ezeket fonalszerű szállá sodorták össze, amelyet szorosan egy vékony rúd köré tekertek. A rudat később eltávolították, a létrejött tekercset pedig hosszanti irányban megnyújtották. Az eredményül kapott egy milliméter átmérőjű rugó egyszerre szolgál tartószerkezetként és anódként az akkuban.

A rendszer többi részét aztán az anódra rögzítették, először is egy alumínium drótot tekertek köré, amely a katód alapját képezi. Az egészet belemerítették a katód tényleges anyagába, egy lítium-kobalt tartalmú keverékbe, majd száradás után védőburkolattal látták el a szerkezetet. Utolsó lépésben pedig a drótok közé töltötték az elektrolitot.

Egy 25 centiméteres „kábelakku” tíz órán keresztül képes táplálni egy negyedik generációs iPod shuffle-t. Más hajlékony akkumulátorokhoz képest a rendszer fizikai stressznek kitéve is meglepően kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt.

A fejlesztők jelenleg jobb anódréteg után kutatnak a kapacitás és a töltési sebesség növelése érdekében. A rendszer biztonságosságán is van még mit dolgozni, hiszen a vékony vezeték egyben nagyon sérülékeny is, könnyű elvágni, elszakítani, az pedig nem engedhető meg, hogy az ilyen balesetek miatt káros anyagok kerüljenek a környezetbe. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward