Vesta ‒ bolygó vagy aszteroida?

A NASA Dawn nevű űrszondája négy év utazás után elérte a Vesta aszteroidát, és elképzelhető, hogy egy bolygót talált helyette. 

Vesta ‒ bolygó vagy aszteroida?

A NASA Dawn nevű űrszondája négy év utazás után elérte a Vesta aszteroidát, és elképzelhető, hogy egy bolygót talált helyette. A Vestát kétszáz éve fedezték fel, de egész eddig csak egy hatalmas szikladarabnak tartották. Most a Dawn műszerei ennél sokkal komplexebb képet festenek. A felszínt hegyek, völgyek, sziklafalak, dombok és kráterek borítják, ezek jelenléte pedig egykori tektonikus tevékenységre utal.

Annyira összetettnek tűnik a helyzet, hogy a Chris Russel (UCLA) vezette kutatócsoport tagjai egyenesen „a legkisebb Föld-típusú bolygónak” hívják az égitestet, mivel felszíni formái erős hasonlóságot mutatnak a Föld, a Merkúr, a Mars és a Vénusz felszínével. További közös vonásként a „bolygó” belső szerkezete gömbhéjas, közepén vasmag található. A feltételezések szerint, amikor 4,6 milliárd évvel ezelőtt megkezdődött a Naprendszer bolygóinak kialakulása, a formálódó Jupiter erős gravitációs tere „megkavarta” a mai aszteroidaöv területén keringő, egyesülni készülő anyagokat, és ezzel megrekesztette a formálódó Vesta bolygóvá válásának folyamatát.

A Vesta így ugyan megrekedt a növekedésben, a gömbhéjak differenciálódása ennek ellenére megtörtént. Russel feltételezése szerint az égitest formálódásakor a Naprendszerbe egy szomszédos szupernova-robbanásból jelentős radioaktív alumínium- és vasmennyiség áramlott be, és az ezek lebomlásakor keletkező hőt „zárta magába” a növekvő aszteroida. Ennek következtében a mag megolvadt, a könnyebb elemek pedig a felszínre emelkedtek, vulkánokat, hegyeket és lávafolyásokat formálva. Vulkánt még egyelőre nem találtak, de a kutatók szerint a felszíni síkok leginkább Hawaii laposabb területeire emlékeztetnek, amelyek alapját a felszínre kiömlő, majd megszilárduló láva alkotja.

Mindezen eredmények, és a Dawn esetleges további pozitív megerősítései nyomán könnyen elképzelhető, hogy a Vesta nem sokáig marad az aszteroida kategóriában, hanem „előléptetik” törpebolygóvá. Ez esetben a hatodik ilyen égitest lehetne naprendszerünkben, a Ceres, a Plútó, az Eris, a Makemake és a Haumea után, valamint a Ceres után a második olyan törpebolygó, amely a Jupiter és a Mars pályája közti aszteroidaövben kering.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward