Vérvétel robotnővérrel

A vérvételt automatizáltan végrehajtani képes Veebot jelenlegi változata az esetek 83 százalékában találja el elsőre a megfelelő vénát, vagyis nagyjából olyan sikerrel dolgozik, mint az egészségügyi személyzet tagjai. 

Vérvétel robotnővérrel

Életünk során valószínűleg már mindannyian átestünk néhány vérvételen, így többségünk tisztában van annak tipikus menetével: az orvos vagy a nővér egy gumiszalaggal vagy más eszközzel elszorítja a felkart, majd szemügyre veszi könyökhajlat, a kézfej vagy az alkar vénáit, és célpontot választ magának. Az esetek egy részében első próbálkozásra sikerül eltalálni egy megfelelő eret a tűvel, viszonylag gyakran megesik ugyanakkor, hogy ez csak a sokadik kísérletre sikerül. Ez a procedúra tökéletesen megfelel egy átlagos, egyszeri vérteszthez szükséges minta begyűjtéséhez, a klinikai tesztek és gyógyszerkísérletek azonban már más kategóriába esnek. Ilyenkor több tucatnyi betegtől kell minden órában vérmintát venni, ami egy nagyszabású vizsgálat során nagyon leterhelheti az egészségügyi személyzetet.

Egy kaliforniai cég ezen a helyzeten szeretne javítani Veebot nevű, vérvételre és infúziók bekötésére alkalmas robotjával. A beteg csak bedugja a karját egy nyílásba, ahol a felfújódó párna elszorítja felkarját, és egyúttal rögzíti is a végtagot. A könyökhajlatot infravörös fénnyel világítja meg a robot, majd egy szoftver segítségével kiválasztja a legjobbnak tűnő eret. Ennek alkalmasságát aztán ultrahanggal is ellenőrzi, és ha minden rendben, már mehet is a tű. Az egész procedúra alig egy percet vesz igénybe, és a személyzetnek csak annyi a feladata, hogy beszúrt tűre szerelt csőhöz tesztcsöveket tartson vagy egy infúziós tasakot erősítsen rá. A fejlesztő ígérete szerint a jövőben ezek a részfeladatok is teljesen automatizálttá válhatnak, így idővel a rendszer teljesen önműködően kezelheti egy-egy klinikai próba rendszeres vérvételeit.

A Veebot fejlesztése 2009-ben, a Princetonon kezdődött. Az akkor még egyetemi tanulmányait folytató Richard Harris apja, a gyógyszerészeti kutatásokban érdekelt Stuart Harris bíztatására kezdett azon dolgozni, hogyan lehetne automatizálttá tenni a vérvételt. A feladat nagyon érdekesnek és összetettnek bizonyult, hiszen egy olyan, precíz mozdulatokra képes robotikus rendszert kellett létrehozni, amely egyúttal valamilyen szintű orvosi képalkotásra is képes, és az eredményeket elemezni is tudja. Ráadásul egy olyan mintavételi eljárást kellett automatizálttá tenni, amely az anatómiai variációk miatt gyakorlatilag minden egyes páciens esetében egy kicsit másképp alakul.

A Veebot első változata 2010-re készült el: a prototípus képes volt egy flexibilis műanyag csövön fellelni, és megszúrni egy előre felrajzolt sötét pöttyöt. A jelenlegi verzió ennél már jóval fejlettebb: az esetek 83 százalékában elsőre eltalálja a legjobb szóba jöhető vénát, ami nagyjából megegyezik az emberek által végrehajtott vérvételek sikerességével. Harris a klinikai tesztek előtt szeretné 90 százalékra feltornázni az arányt, ehhez elmondása szerint mindössze három-öt hónapnyi fejlesztésre lesz szükség.

A szakértők szerint nagyon ideje lenne már egy olyan metódus kidolgozásának, amely révén biztonságosabbá és gyorsabbá válhat az egyik leggyakrabban végrehajtott orvosi procedúra. Mind Harris, mind pedig maguk az orvosok úgy vélik, hogy lesz kereslet a termékre. A tényleges bevetés előtt azonban egyéb faktorokat is figyelembe kell venni. Ezek egyike a páciensek hozzáállása az új eljáráshoz: ha ugyanis az emberek nem engedik meg, hogy egy robot vegyen tőlük vért, senki sem fogja használni a technológiát. A siker érdekében tehát Harris szerint nagyon fontos szerep jut a közvélemény megfelelő tájékoztatásának: meggyőzően igazolni kell a betegek számára, hogy az új metódus gyorsabb, jobb, olcsóbb és biztonságosabb, mint az emberi személyzet általi vérvétel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward