Véletlenszám generálás lézerrel

Nagy áttörést jelenthet a rejtjelezésben egy új, a lézerfény szóródásán alapuló technológia, amely gyors és hatékony módon képes valóban véletlen számokat generálni.

Véletlenszám generálás lézerrel

Nagy áttörést jelenthet a rejtjelezésben egy új, a lézerfény szóródásán alapuló technológia, amely gyors és hatékony módon képes valóban véletlen számokat generálni, és ezzel feltörhetetlen kódokat létrehozni. A kanadai tudósok által létrehozott új módszer a kvantum-határozatlanság jellegzetességein alapul.

Vákuum, mint olyan, nem létezik. Tele van részecskékkel és antirészecskékkel, amelyek spontán módon bukkannak fel és tűnnek el benne, a tér folyamatosan fluktuál. Folyadékokban és kristályokban figyelték meg a Raman-szóródásnak nevezett jelenséget, amikor a beeső fény megfelelő frekvenciájú fotonjai a szóró részecskékkel kölcsönhatásba lépnek, megváltoztatva ezzel energiájukat. Ezen az elven alapul Ben Sussman módszere, aki pár trilliomod másodpercre lézert irányított egy hárommilliméteres gyémántra, és a szórt fény fotonjainak véletlenszerű fáziseltolódását binárisan kódolva generált sorozatokat. 

Eddig is csináltak már véletlenszám generátorokat kvantumfizikai alapokon, azonban ezek a módszerek általában túl lassúak. Eddig egy kínai tudóscsoport érte el a legjobb eredményt 300 megabit random adattal másodpercenként. Ők a lézerfény frekvenciaingadozásait használták a generáláshoz. Sussman technikája gigabit per másodperces gyorsaságot ígér, ami jelentős növekedést jelent.

A véletlenszám generálás sok területen jelen van életünkben: a katonai kódolástól kezdve a lottószámokig. Igazi véletlen kiválasztást azonban nagyon nehéz elérni. Az algoritmusok a logika szabályain alapulnak, a dobókocka eredményét pedig befolyásolják az annak apró tökéletlenségeire ható fizikai hatások. A kvantumfluktuáció ilyetén felhasználása viszont ideális megoldás lenne.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward