Vegyi fegyver ellen védő festék

Újfajta festéket fejlesztett ki a brit Védelmi Minisztérium védelmi fejlesztésekkel és technológiákkal foglalkozó laboratóriuma, amely képes magába szívni a veszélyes vegyi anyagokat, például az ideggázt.

Vegyi fegyver ellen védő festék

Újfajta festéket fejlesztett ki a brit Védelmi Minisztérium védelmi fejlesztésekkel és technológiákkal foglalkozó laboratóriuma és az AkzoNobel nemzetközi festékgyártó cég. Az újdonság képes magába szívni a veszélyes vegyi anyagokat, például az ideggázt, így harci járművekre festve megóvhatja a katonákat a kémiai támadásoktól. A festék felső rétegét egy szilíciumdioxid tartalmú gél alkotja, ez szívja magába a vegyszereket, az alsó réteget pedig egy olyan „ragasztó”, amelynek segítségével a gélréteg megmarad a felületen, de ha szennyeződött, akkor könnyen és gyorsan le is kaparható.

Előbb-utóbb az AkzoNobel szeretne egy olyan festéket létrehozni, amely rögtön semlegesíti is a vegyi fegyvert. Valami hasonlón dolgozik Stephanie Livingston és Christopher Landry is a Vermonti Egyetemen, ők a szilíciumdioxidot vanádium katalizátorral keverték. A végeredményül kapott keverék elviekben képes semlegesíteni a mustárgázt.

Szintén fejlesztési fázisban van a festék azon változata, amely színe megváltoztatásával hívja fel a figyelmet a veszélyes vegyi anyag jelenlétére. Ez esetben persze kérdéses, hogy milyen következményekkel jár harci helyzetben, ha a korábban terepszínű tank hirtelen színt vált, de nyilván majd erre is találnak valamilyen megoldást a kutatók. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward