Shop menü

VÉGRE KIDERÜLT, MIKOR JELENHET MEG AZ INTEL ASZTALI CSÚCSKÁRTYÁJA, AZ ARC A770

A régóta várt Arc A770 még október közepe előtt a boltok polcaira kerülhet, legfőbb ellenfele a GeForce RTX 3060 lehet, ahogy azt az eddigi gyártói összehasonlításokban már láthattuk.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Végre kiderült, mikor jelenhet meg az Intel asztali csúcskártyája, az Arc A770

tAz Intel Innovation rendezvényen a Raptor Lake-S processzorok mellett felbukkant a vállalat egyik érkező videokártyája, az Arc A770, és végre azt is elárulták, pontosan mikor jelenik meg az újdonság. Az Arc A770 a dolgok jelenlegi állása szerint 2022. október 12-én kerülhet a boltok polcaira, ára pedig 329 dollár lesz. Ez alighanem az Intel által gyártott és forgalmazott Limited Edition modellre vonatkozik, az egyedi hűtéssel és/vagy gyárilag megemelt órajelekkel érkező verziók várhatóan ennél azért drágábbak lesznek, de ez majd később derül ki.

Galéria megnyitása

Pat Gelsinger, az Intel vezetője elárult néhány érdekességet is az Arc A770-nel kapcsolatban, már ami a teljesítményt illeti. Az új videokártya Ray-Tracing teljesítmény terén 65%-kal jobb csúcsteljesítményre lesz képes, mint a rivális megoldások, ám azt nem részletezték, melyik rivális kártyára is gondoltak. A korábbi összehasonlítások alapján alighanem a GeForce RTX 3060 kerülhetett a célkeresztbe. Az előadás után az Intel a Twitteren azt is megszellőztette, hogy az XeSS technológia jóvoltából akár kétszer nagyobb teljesítményre is képes lehet az újdonság a riválisához képest.

Galéria megnyitása

Hogy ez tényleg így van-e? A korábbi pletykák alapján rövidesen kiderülhet, ugyanis arról volt szó, hogy az új videokártyákról készített kicsomagolós videók már 2022. szeptember 30-tól elérhetővé válhatnak, míg az első független tesztek már 2022. október 5-én megjelenhetnek. Amennyiben ez igaz, akkor már nem kell sokat várni az első független tesztekre.

A 329 dolláros ár igazából nem lesz rossz, hiszen a rivális GeForce RTX 3060 listaára is ennyi, az persze más kérdés, hogy az Nvidia AIB partnereinek GeForce RTX 3060-as videokártyái jelenleg inkább 369 dollárról indulnak, a GeForce RTX 3050-es modellek ára pedig 289 dollárról indul. A másik rivális, azaz az AMD Radeon RX 6650 XT-je ezzel szemben 339 dollárba kerül és veri a GeForce RTX 3060-as videokártyákat, ha nem Ray-Tracing módban futó tesztekről van szó. Az persze gyanús, hogy az a 329 dolláros ár csak a 8 GB-os Arc A770-es videokártyákra vonatkozik majd, ugyanis az új termék 8 GB-os és 16 GB-os verzióban készül, az Intel Limited Edition sorozatú termékei pedig csak 16 GB-os változatban készülnek. Ezen a téren van egy kis köd, de ez remélhetőleg rövidesen eloszlik.

Az persze egyelőre rejtély, hogy az új videokártyák körül is lesznek-e ahhoz hasonló hibák és hiányosságok, mint amilyenek az Arc A380-as modell rajtját beárnyékolták, nevezetesen driver hibák, illetve teljesítménnyel kapcsolatos gondok. A jelek szerint most már magabiztosabban áll a vállalat a rajthoz, mint az A380 esetében, ami első körben csak Kínában jelent meg, majd lassan egyéb régiók felé is elkezdett terjeszkedni.

Noha korábban arról volt szó, hogy az Arc A770 és az Arc 750 is nagyon hamar megjelenhet kereskedelmi forgalomban, az Arc A750-es modellről azonban most mégsem esett szó. Az Intel egyik illetékese, az Arc Alchemist termékcsalád marketing kampányát bonyolító Ryan Shrout nemrégiben arról tett említést, hogy az Arc A750-ről is hallunk még ezen a héten, így rövidesen kiderülhet, mennyit kell még várni az érkezésére. Az Arc A770 viszont már biztosan megindult a tesztelők felé, ezt maga Pat Gelsinger árulta el, úgyhogy hamarosan készülhetnek az átfogó független tesztek is, amelyek minden felmerülő kérdésre választ adhatnak.

Reméljük, az új videokártya érkezésével kiélezett csata indul az AMD, az Nvidia és az Intel között, még ha csak a középkategória környékén is, a felsőkategóriára ugyanis az első generációs Intel videokártyák az eddigi eredmények alapján nem jelentenek majd veszélyt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére