Vasember páncéljához hasonló öltözetet kaphatnak a jövő katonái

Az egyelőre a tervezés kezdeti szakaszában levő, TALOS névre keresztelt könnyített taktikai öltözetet bevallottan Tony Stark páncéljai ihlették, és ezekhez hasonlóan különleges képességekkel ruházzák fel viselőjüket.

Vasember páncéljához hasonló öltözetet kaphatnak a jövő katonái

Vasember öltözetéhez hasonló páncélzatot fejlesztenek az Egyesült Államok hadseregének különleges egységei számára az MIT kutatói. A TALOS névre keresztelt könnyített taktikai védőruhát bevallottan Tony Stark páncéljai ihlették, és ezekhez hasonlóan különleges képességekkel ruházzák fel viselőjüket: az öltözetben a katonák bármikor aktiválhatják az éjjellátó módot, a beépített hidraulikus motorok révén saját fizikai erejüket meghaladó nehézségű tárgyak mozgatására is képesek lesznek, ráadásul a ruha a lövedékektől és az egyéb sérülések többségétől is megvédi őket.

Az egyelőre a tervezés kezdeti stádiumában levő, nanotechnológián alapuló öltözék számítógépes rendszerének köszönhetőn azonnal alkalmazkodik majd a változó külső körülményekhez is, például a hőmérsékletnek megfelelően hűti vagy melegíti viselőjét, és közben persze folyamatosan monitorozza a szívműködést és a szervezet vízháztartását, szükség esetén gondoskodva a folyadékutánpótlásról, illetve az oxigénellátásról is.

A TALOS fizikai behatások elleni védelmi funkcióit egy speciális, folyékony anyagú páncélréteg biztosítja majd, amely elektromos vagy mágneses hatásra ezredmásodpercek alatt képes megszilárdulni, és veszély esetén megóvni viselője testi épségét. Gareth McKinley 2002 óta dolgozik a folyékony páncélon, amelyben elmondása szerint a legújabb nanotechnológiai fejlesztések párosulnak egy kevlárhoz hasonlóan könnyű, ugyanakkor gyakorlatilag elnyűhetetlen anyaggal.

A páncélzatból persze nem fog hiányozni a sisakba épített kijelző sem, amelyen a keresztül a jövő szuperkatonája egyrészt folyamatosan értesülhet saját és környezete állapotáról, illetve kommunikálhat a küldetés irányítóival is. Mint már említettük, a projekt egyelőre nagyon kezdetleges stádiumban van, így azt egyelőre nem tudni, hogy mikorra lesz belőle valami.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward