Vas- és nikkelatomok lövellnek ki a fekete lyukakból

Első alkalommal sikerült atomok jelenlétét kimutatni az akkréciós korong síkjára merőlegesen jelentkező, úgynevezett poláris jetekben: mostanáig csak elektronok távozására volt bizonyíték.

Vas- és nikkelatomok lövellnek ki a fekete lyukakból

Egy nemzetközi csillagászcsoport végre sikerült legalább részben választ adnia arra a régóta fennálló kérdésre, hogy miből is állnak a fekete lyukak rejtélyes poláris jetjei. Az elmúlt évtizedek alatt ugyanis többször is sikerült megfigyelni, ahogy az aktív fekete lyukak akkréciós korongjából a korong síkjára merőleges irányban, közel fénysebességre gyorsult részecskék lövődnek ki. Arról azonban mostanáig nem nagyon tudtak semmit a szakértők, hogy pontosan mi is távozik, illetve hogy milyen módon működik a jelenség.

A csillagászok egy pár naptömeggel rendelkező fekete lyukat tanulmányoztak a rejtély megfejtése érdekében. Az égitest ugyan aktívnak mutatkozott, jeteket azonban sem a rádióhullámok tartományában, sem a röntgentartományban nem észleltek a szakértők. Egy pár hét elteltével azonban hirtelen felbukkantak az anyagkilövellések, a röntgenspektrumban pedig „hétköznapi” atomok jelenlétére utaló vonalak jelentek meg.

Ahogy James Miller Jones, a rádiótávcsöves vizsgálatok vezetője elmondta, a spektrumvonalak nem ott jelentek meg, ahol lenniük kellett volna, hanem mindkét irányba jelentősen eltolódtak. Ennek hátterében a Doppler-effektus áll: a fekete lyuk két anyagsugarat bocsátott ki, az egyiket a Föld irányába, a másikat pedig az ellenkező irányba, így a nagy sebességgel felénk tartó részecskék spektruma a rövidebb hullámhosszak irányába, a távolodóké pedig a hosszabbak felé tolódott el.

Ez az első alkalom, hogy atomi részecskék jelenlétét sikerült kimutatni a jetekben: egészen eddig csak elektronok távozására volt bizonyíték, ezúttal azonban nikkelt és vasat is találtak a szakértők. A felfedezés egyben azt is jelenti, hogy az anyagkilövellésekkel jelentősen több energia hagyja el a fekte lyukat, mint eddig feltételezték a kutatók, akik sokáig úgy gondolták, hogy csak könnyű szubatomi részecskék (elektronok, pozitronok) távoznak.

Ennek fényében viszont rejtély, hogy mi láthatja el energiával ezeket az atomokat. Lehetséges, hogy a fekete lyuk forgásából táplálkoznak, de az is elképzelhető, hogy az eseményhorizonton kívülről, egyenesen akkréciós korongból indulnak útjukra. Miller-Jones véleménye szerint ez utóbbi elképzelés a valószínűbb, de igazolásához további megfigyelési adatokra lesz szükség.

A röntgenadatok alapján minden korábbinál precízebben sikerült megállapítani a jetek sebességét is: a kilövellések anyaga a fénysebesség 66 százalékával mozog, vagyis 198 ezer kilométert tesz meg másodpercenként.

A Centaurus A galaxis és szupemasszív fekete lyukának jetjei

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward