Shop menü

VALENTIN-NAPI RAJTRA SZÁMÍTHATUNK A 3D V-CACHE ALAPÚ RYZEN 7000X3D PROCESSZOROK ESETÉBEN

A különleges asztali processzorokra már csak alig több, mint egy hónapot kell várni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Valentin-napi rajtra számíthatunk a 3D V-Cache alapú RYZEN 7000X3D processzorok esetében

Az AMD éppen a CES 2023 alkalmával mutatta be legújabb asztali- és mobil processzorait, illetve APU egységeit, amelyek között egyebek mellett a 65 W-os asztali példányok, valamint a 3D V-Cache sorozat legújabb tagjai is jelen voltak. A 65 W-os TDP kerettel ellátott asztali modellek 2023. január 10-én váltak elérhetővé kereskedelmi forgalomban, a 3D V-Cache technológiával felvértezett verziókra azonban még egy picit várni kell, hiszen eleve arról volt szó, majd csak valamikor februárban áraszthatják el a boltok polcait.

Galéria megnyitása

Az AMD azóta szerencsére konkretizálta a megjelenés dátumát, ahogy arra az Overclock3D munkatársai felhívták a figyelmet: a hivatalos weboldalon az egyes modellek adatlapján már a megjelenés tervezett dátuma is szerepel, ami egységesen 2023. február 14-ére, azaz Valentin-napra esik.

Galéria megnyitása

A második generációs 3D V-Cache technológiát alkalmazó processzorok között ezúttal nem egy modell foglal helyet, ahogy az első generációnál, hanem rögtön három: a RYZEN 9 7950X3D, a RYZEN 9 7900X3D, illetve a RYZEN 7 7800X3D. Az összes újdonság a ZEN 4 architektúra köré épül, és mindannyian a TSMC 5 nm-es gyártástechnológiájával készül, extraként azonban kaptak egy 3D V-Cache gyorsítótárat is, ami az egyik nyolcmagos CCD lapka tetejére integrálva érkezik.

Ezt a lapkát csak az adott CCD lapka processzormagjai használják annak érdekében, hogy a késleltetés optimális lehessen, ám így is érezhető sebességnövekedést hoz az újdonság, és az Intel aktuális csúcsprocesszorát is képes lesz maga mögé utasítani, ahogy az a lenti ábrán is látszik. A teljes képet persze majd az első független tesztek mutatják meg, támpontnak azonban ezek az eredmények is megteszik.

Galéria megnyitása

Az új processzorok továbbra is szorzózáras kivitelben érkeznek, csak korlátozottan lesznek tuningolhatóak, a TDP keretük pedig a normál modelleké alatt foglal helyet. Mivel az extra gyorsítótár, ami az egyik CCD tömb tetejére kerül, extra figyelmet kíván mind üzemi feszültség, mind pedig hőtermelés terén, így érthető, hogy tuning tekintetében továbbra is korlátozások lesznek érvényben, ám a RYZEN 7 5800X3D-hez képest picivel nagyobb lesz a mozgástér.

Az extra gyorsítótár 64 MB-os kapacitással bír, ami az alap 32 MB-os megosztott harmadszintű gyorsítótárhoz képest elég komoly előrelépés. Ennek köszönhetően az új processzorok főleg játékok alatt gyorsulnak, az előrelépés mértéke pedig 15% és 30% között helyezkedik el, legalábbis a RYZEN 7 7800X3D esetében, az előző generációs RYZEN 7 5800X3D-hez képest.

Galéria megnyitása

Az újdonságok várható árazásával kapcsolatban egyelőre nem érkezett információ.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére