Shop menü

RENGETEG ÚJ MOBIL APU EGYSÉGGEL ÉS ÚJ MOBIL VIDEOKÁRTYÁKKAL BŐVÜL AZ AMD KÍNÁLATA

Az AMD mobil fronton sem aprózta el a bejelentést, óriási mennyiségben jelentek meg új mobil APU egységek, valamint hét új mobil videokártyáról is lehullott a lepel, amelyek közül négy az RDNA 3, három pedig az RDNA 2 architektúrát használja.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Rengeteg új mobil APU egységgel és új mobil videokártyákkal bővül az AMD kínálata

Az AMD az asztali újdonságok mellett a mobil konfigurációk szegmensére is gondolt, ahova minden eddiginél színesebb és terjedelmesebb termékpalettát hozott. A csúcsot az 5 nm-es gyártástechnológiát használó, MCM felépítésű Dragon Range mobil processzorok képviselik, amelyekkel az Intellel szembeni maghátrányt sikeresen ledolgozta a vállalat, hiszen itt már 16 magig és 32 szálig terjed a kínálat, ráadásul ezek egyben az AMD első chiplet alapú felépítést használó mobil APU egységei is.

Galéria megnyitása

Velük együtt érkeznek az ugyancsak ZEN 4 architektúra köré épülő, ám már monolitikus felépítéssel rendelkező és 4 nm-es gyártástechnológiával készülő Phoenix modellek, amelyek RDNA 3 alapú iGPU-t, valamint újdonságként RYZEN AI motort is kapnak, hála az XDNA architektúrának, ami a Xilinx akvizíció gyümölcseként születhetett meg.

Galéria megnyitása

Dragon Range – Asztali APU-k mobil formátumban

A RYZEN 7045HX sorozatú mobil APU egységek lényegében az asztali piacról már ismerős Raphael lapkát viszik tovább, itt viszont nem Socket AM5-ös, hanem BGA tokozás áll rendelkezésre, valamint a TDP keretet is alaposan megnyirbálták annak érdekében, hogy a noteszgépek hűtéséhez és tápellátásához szabják a termékeket. A chipletes felépítés jóvoltából maximum két darab 5 nm-es gyártástechnológiával készülő nyolcmagos CCD, valamint egy 6 nm-es csíkszélességre támaszkodó cIOD lapka alkotja a kínálatot.

A CCD chipletek a maximum 8 processzormag mellett 32 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat is kapnak, az egyes processzormagok pedig 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat oszthatnak be. A cIOD lapka továbbra is kétcsatornás DDR5-ös memóriatámogatást kínál, valamint összesen 24 darab PCI Express 5.0-s sávot is munkára foghatunk általa – 16-ot a dGPU, 2 x 4-et pedig az M.2-es SSD-k kapnak.

Galéria megnyitása

Az iGPU szerepét itt persze nem RDNA 3-as, hanem csak RDNA 2-es iGPU-t kapunk, csak úgy, ahogy azt már asztali fronton megszokhattuk, ami az alap feladatokhoz elég. A TDP keret modelltől függően 45W és 75W+ között helyezkedhet el, ám egyes OEM partnerek akár 100 W-os TDP-ig is elmerészkednek majd.

Galéria megnyitása

A leggyorsabb modell a 16 maggal és 23 szállal rendelkező RYZEN 9 7945X lesz, ami 2,5 GHz-es alap- és 5,4 GHz-es maximális boost órajellel dolgozhat. A TDP keret itt 55W és 75W+ között helyezkedik el. Ugyan az Intel háza táján magok számában előny mutatkozik, hiszen a vállalat „HX” sorozatú csúcsmodellje 24 maggal és 32 szállal büszkélkedik, viszont 8 processzormag energiahatékonyságra optimalizált kivitelben foglal helyet. Érdekes lesz, mire mennek egymással szemben a termékek, már ami a nyers teljesítményt illeti. A sorban egyébként jelen lesz a 12 maggal és 24 szállal ellátott RYZEN 9 7845HX, a 8 maggal és 16 szállal felvértezett RYZEN 7 7745HX, valamint a 6 maggal és 12 szállal rendelkező RYZEN 5 7645HX is.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gyártói tesztek szerint a RYZEN 9 7945GX nagyjából 29-62%-kal bizonyul gyorsabbnak a RYZEN 9 6900HX modellnél a különböző játékok alatt. Egyszálas terhelésnél 18%, míg többszálas terhelésnél már 78% az előnye az újdonságnak az említett előddel szemben. A rivális Intel Core i9-12900HX-hez képest több szálon 24%-tól 169%-g terjed majd a RYZEN 9 7845HX előnye, azaz lényegében a Core i9-13980HX szintjén mozoghat majd. Ezek elég impresszív számok, ám a konkrét teljesítménykülönbség mindig az adott implementációtól függ majd, vagyis attól, konkrétan mekkora TDP kerettel gazdálkodhat az adott processzor.

Galéria megnyitása

A Dragon Range mobil APU egységek az abszolút felsőkategóriás gamer noteszgépek fedélzetén tűnnek majd fel a nem is oly távoli jövőben. A termékek egyebek mellett az ASUS RoG Strix, a Lenovo Legion, illetve a Dell Alienware kínálatában is jelen lesznek, érkezésükre 2023 februárjától számíthatunk.

ZEN 4 + RDNA 3 + XDNA = RYZEN 7040 Phoenix Point APU sorozat

Míg a Dragon Range elsősorban a felsőkategóriás, nagy teljesítményt kínáló noteszgépeket veszi célba, addig a Phoenix Range már inkább a felső-középkategóriát és a kereskedelem fő áramát célozza, ennek megfelelően 16 mag és 32 szál meglétére sem számíthatunk, de kapunk helyette sok mást, ami a szóban forgó szinteken kifejezetten jól jön. Az új mobil APU egységek már nem MCM rendszerben készülnek, vagyis nem tartalmaznak külön chipleteket, helyette egy monolitikus lapka köré épülnek, ami minden fontos komponenst tartalmaz. Ez a lapka a TSMC N4 gyártástechnológiájával készül, azaz 4 nm-es csíkszélességet vethet be, azaz nagyobb teljesítményre, energiahatékonyságra és tranzisztor-sűrűségre számíthatunk, mint a Dragon Range modelleknél.

Galéria megnyitása

A Phoenix Point mobil APU egységek teljes kiépítés esetén maximum 8 processzormaggal és 16 szállal rendelkeznek, természetesen ZEN 4 alapokon, ezekhez pedig egy ütőképes, RDNA 3 alapú iGPU, valamint egy XDNA alapú AI gyorsító is társul. A ZEN 4 processzormagok ebben az esetben is magonként 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat foghatnak munkára, az L3 Cache kapacitása pedig 32 MB lesz, ez igen nagy előrelépés a Rembrandt és a Cezanne lapkákhoz képest, amelyeknél még csak 16 MB-nyi L3 Cache teljesített szolgálatot a ZEN 3 és a ZEN 3+ processzormagok társaságában. Ezek a mobil APU egységek egyébként már a 35W és 45 W közötti TDP tartományon belül foglalnak helyet.

A processzormagok mellé kétcsatornás DDR5-ös memóriatámogatás jár, valamint az LPDDR5-ös memóriachipeket is kezeli az új fejlesztés. A lapka tartalmaz még PCI Express 4.0-s vezérlőt, illetve USB 4 vezérlőt is, valamint a legfejlettebb médiamotor és kijelző-vezérlő motor sem hiányzik a fedélzetről.

Az iGPU ebben az esetben a Radeon RX 7000-es asztali sorozatból már ismerős RDNA 3 architektúrát használja, annak minden fontos fejlesztésével együtt. Maga az iGPU maximális kiépítés esetén 12 CU tömbbel rendelkezik, azaz 768 stream egységet tartalmaz. Óriási újítás az AI Inference Engine, ami elsőként kapott helyet egy x86-os architektúra köré épülő processzor fedélzetén. A Xilinx háza tájáról érkező fejlesztés a RYZEN AI nevet kapta, lényege pedig az, hogy segít az AI munkafolyamatok gyorsításában, legyen szó például képfeldolgozásról, biztonságról, játékról, irodai munkáról, vagy éppen egyéb feladatokról.

A RYZEN AI Engine minimális CPU és iGPU használat mellett dolgozik majd, egyszerre pedig akár négy AI stream kezelésére is képes lesz, azaz egyidejűleg több feladatra is használni lehet. Az újítás az Apple M2 processzoraiba épített neurális motorhoz hasonlít, ám gyorsabb lesz nála. A fejlesztők külön SDK csomagokon keresztül implementálhatják majd a technológiát saját alkalmazásaikba. Az XDNA egy hosszabb távú fejlesztés lesz, amiből érkeznek következő generációs kiadások, idővel pedig egyre több és több szoftver profitálhat az általuk biztosított előnyökből.

Galéria megnyitása

A konkrét kínálat háromféle modellből áll, amelyek között a RYZEN 9 7940HS képviseli a csúcsot a maga 8 magjával és 16 szálával, 4 GHz-es magórajelével és 5,2 GHz-es maximális boost órajelével. Rögtön alatta helyezkedik el az ugyancsak 8 maggal és 16 szállal büszkélkedő RYZEN 7 7840HS, ami már csak 3,8 GHz-es alap- és 5,1 GHz-es maximális boost órajelet vethet be. A legkisebb verzió, vagyis a 6 maggal és 12 szállal ellátott RYZEN 5 7640HS ezzel szemben 4,3 GHz-es alap- és 5 GHz-es maximális boost órajelen ketyeg majd.

A Phoenix Point mobil APU egységek a tervek szerint 2023 márciusában kerülhetnek az üzletek polcaira a különböző noteszgépek fedélzetén.

Megjöttek az első RDNA 3 alapú mobil videokártyák, és az RDNA 2 kínálat is bővült

Az asztali processzorok és a mobil APU egységek mellett néhány mobil videokártya is elrajtolt, ám ezek asztali társaikkal ellentétben már nem chipletes felépítést használnak, hanem monolitikus lapka köré épülnek, ami 6 nm-es csíkszélességgel készül a TSMC műhelyében.

A friss GPU köré rögtön két sorozat is épül. A Radeon RX 7600M szériában a Radeon RX 7600M XT, illetve a Radeon RX 7600M foglal helyet, előbbi 32 CU tömbbel (2048 shaderrel), utóbbi 28 CU tömbbel (1792 shaderrel) rendelkezik. A fedélzeti memória mindkét esetben 128-bites adatsínre kapcsolódik és 8 GB-nyi GDDR6-os memóriachip alkotja, viszont effektív órajel tekintetében vannak különbségek. Míg a Radeon RX 7600M Xt 18 GHz-es, addig a Radeon RX 7600M már csak 16 GHz-es effektív memória órajelet oszthat be. A Radeon RX 7600M XT-nél a TDP tartomány 75W és 120 W között helyezkedik el, ugyanez a Radeon RX 7600M esetében viszont már csak 50 W és 90 W közé esik.

Galéria megnyitása

Érkezik még egy Radeon RX 7700S és egy Radeon RX 7600S jelölésű mobil videokártya is, ezek GPU tekintetében ugyanazt a konfigurációt viszik tovább, amit a Radeon RX 7600M XT és a Radeon RX 7600M esetében már említettünk, ám a TDP tartományuk szerényebb lesz, hiszen vékonyabb és könnyebb noteszgépekbe szánja őket az AMD. A Radeon RX 7700S TDP tartománya csak 100 W-ig, míg a Radeon RX 7600S-é 75 W-ig skálázódhat.

Az újdonságok természetesen megkapták az RDNA 3 architektúrára jellemző továbbfejlesztett médiamotorokat és kijelzőmotort, a QHD+ kijelzőket pedig egészen 240 Hz-es képfrissítési rátáig kezelhetik. Teljesítmény terén úgy tűnik, a Radeon RX 7600M XT az Nvidia 12 GB-os GeForce RTX 3060-as asztali modellje fölött foglal helyet, előnye 7% és 37% között helyezkedik el. A korábbi Radeon RX 6600M-hez képest 18% és 39% közötti gyorsulást tud felmutatni az újdonság. A Radeon RX 7600M teljesítményét egyelőre nem részletezte a vállalat.

Galéria megnyitása

Az új videokártyák mindegyike támogatja majd az AMD különböző technológiáit, így a SmartShift és a SmartAccess is kiaknázható lesz: előbbivel a GPU és a CPU között terheléstől függően osztja el a rendelkezésre álló teljesítményt a rendszer, attól függően, melyikre van inkább szükség, míg a SmartAccess a VRAM hatékonyabb használatát segíti. A Smart Technologies jóvoltából az AMD szerint akár 30%-kal gyorsabb videó kódolásra lehet számítani, az akkumulátoros üzemidő League of Legends alatt akár 60%-kal jobb lehet, míg a Forza Horizon 5 alatt akár 33%-kal magasabb FPS értékeket tapasztalhatunk.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a vállalat az RDNA 3 alapú újdonságok mellett három újabb RDNA 2 alapokra építkező videokártyát is bemutatott. Érkezik az 1024 stream egységgel és 4 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriával ellátott Radeon RX 6550M, ami az 50 W és 80 W közötti TDP tartományt veszi célba. Vele együtt a Radeon RX 6550S is megjelenik, ami ugyanezeket a tulajdonságokat tömöríti, viszont már csak a 35 W és 50 W közötti TDP tartományban működik. A sor végén a Radeon RX 6450M kullog, ami 768 stream egységgel és 4 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriával rendelkezik, TDP tartománya pedig 25 W és 50 W közé esik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére