Shop menü

ÜTŐS 3D V-CACHE PROCESSZOROKAT ÉS 65 W-OS RYZEN 7000-ESEKET MUTATOTT BE AZ AMD

Az asztali processzor-kínálat jelentősen kibővült, ami segíthet az Intel termékeivel szembeni versenyképesség növelésében.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ütős 3D V-Cache processzorokat és 65 W-os RYZEN 7000-eseket mutatott be az AMD

Az Intel és az Nvidia után az AMD is megtartotta előadását, amelynek keretén belül rengeteg újdonságot jelentettek be. Az újdonságok között találunk második generációs 3D V-Cache alapú asztali processzorokat, 65 W-os normál asztali processzorokat, valamint ZEN 4 alapú mobil APU egységeket és RDNA 3 architektúra köré épített mobil videokártyákat is. Mivel a téma óriási, több részletben tálaljuk, kezdve az asztali processzorokkal.

Bemutatták a második generációs 3D V-Cache alapú processzorokat, A RYZEN 7000X3D modelleket

Az AMD korábban csak egyetlen processzort épített a 3D V-Cache technológia köré, ez a RYZEN 7 5800X3D volt, ami egyetlen chipletet alkalmazott. Az újdonság akkoriban nagy gyorsulást hozott játékok alatt, ám az alacsonyabb maximális boost órajel miatt normál alkalmazások alatt hátrányban volt. Az új processzorok esetében sok minden változott, például most már a két chipletes dizájnnal rendelkező verziókból is készült 3D V-Cache alapú megoldás, ezeknél pedig már nem alacsonyabb a maximális boost órajel a normál modellekéhez képest, igaz, magórajel terén lehet, és valószínűleg van is eltérés, ez azonban csak később válik publikussá.

Galéria megnyitása

Hogy mi is az a 3D V-Cache technológia? Dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy az első generációnál egy 64 MB-nyi SRAM gyorsítótárat helyeztek az egyik nyolcmagos CCD tetejére, így az L3 Cache kapacitása 96 MB-ra nőtt, ami segített, hogy bizonyos terhelésformák – főleg játékok – alatt architektúra-váltással felérő gyorsulást produkáljon a rendszer. Az SRAM lapka TSV-k (Through-silicion-Vias) segítségével kapcsolódik a chiphez, használata pedig némi korlátozással jár.

Mivel ez a chip is hőt termel, illetve a magfeszültségre érzékeny a technológia, csak a memória és az Infinity Fabric tuningjára volt lehetőség, a CPU tuningjára nem, és a magfeszültséget sem lehetett 1,1 V fölé vinni. Ez az új modelleknél megváltozik, ugyanis a konkrét órajel-emelésre továbbra sincs mód, a limit viszont már 1,4 V, cserébe viszont a Precision Boost Overdrive és a Curve Optimizer segítségével lehet növelni a teljesítményt.

Galéria megnyitása

Nézzük is a felhozatalt. A csúcson a RYZEN 9 7950X3D foglal helyet, ami 16 maggal és 32 szállal rendelkezik, maximális boost órajele 5,7 GHz, magórajele viszont csak 4,2 GHz, azaz 300 MHz-cel alacsonyabb, mint amit a RYZEN 9 7950X3D-nél láthattunk. A TDP keret jelentősen változott a normál modellhez képest, ugyanis az összes új X3D processzor 120 W-os TDP kerettel érkezik, csúcsfogyasztásuk pedig 162 W lehet, miközben a normál RYZEN 9 7950X például 170 W-os TDP kerettel és 230 W-os maximális fogyasztással dolgozhat.

Az 50 W-os csökkenés egészen biztosan rányomja majd a bélyegét a teljesítményre, főleg a többszálas munkafolyamatoknál lesz ez érezhető, de a tesztek majd úgyis rámutatnak. A második a sorban a RYZEN 9 7900X3D, ami 12 maggal és 24 szállal rendelkezik, összesen 104 MB-nyi gyorsítótárat kapott, ebből 96 MB-nyi az L3 Cache mérete. Az új processzor 300 MHz-cel alacsonyabb magórajelen ketyeg, mint normál társa, viszont a boost órajel ugyanúgy 5,6 GHz-nél tetőzik majd, ami jó hír. A TDP keret itt is 120 W, míg a PPT értéke 162 W lesz.

Galéria megnyitása

A fentebb említett két processzor két CCD-vel rendelkezik, azaz igazi különlegességnek minősülnek, hiszen ilyen modellek eddig nem kaphattak 3D V-Cache támogatást. A gyártó úgy oldotta meg a dolgot, hogy az egyik CCD tetejére integrálta a 64 MB-nyi extra megosztott harmadszintű gyorsítótárat, ami igazából elérhető a másik CCD felől is, ám az extra késleltetés miatt nem lesz optimális a teljesítmény. Éppen ezért az AMD és a Microsoft együttműködésének köszönhetően azokat a játékokat és szoftvereket, amelyek profitálni tudnak a 3D V-Cache gyorsítótár nyújtotta előnyökből, azon a CCD-n próbálja futtatni a Windows, amelynek tetején helyet foglal az újítás. Ebben az esetben az órajelek alacsonyabbak lesznek, ám az extra L3 Cache jóvoltából így is gyorsulásra lehet számítani. A többi szoftvert, amelyek inkább a magasabb órajelet preferálják, a normál CCD-hez irányítja a feladatütemező, azaz összességében jó teljesítményre számíthatunk.

A két CCD lapkával szerelt modell mellé egy normál egyetlen nyolcmagos CCD-t használó chip is érkezik a RYZEN 7 7800X3D formájában. Ez a processzor ennek megfelelően már csak 8 maggal és 16 szállal rendelkezik, ám nem tudjuk a normál RYZEN 7 7800X-hez hasonlítani, ilyen modell ugyanis jelenleg nincs a kínálatban. Az újdonság lényegében ugyanannyi processzormagot kapott, mint a RYZEN 7 5800X3D, viszont ZEN 3 helyett immár ZEN 4 architektúra köré épül.

Az újdonság 4.x GHz körüli magórajelen és 5 GHz-es boost órajelen ketyeg, vagyis az említett elődhöz képest jelentősen magasabb órajeleket alkalmaz, hiszen ott még csak 3,4 GHz-es alap- és 4,5 GHz-es maximális boost órajel volt érvényben. Az új modell TDP kerete 120 W lesz, ami 15 W-tal múlja felül az előző generációs újdonságét. Az előrelépések hatására a RYZEN 7 7800X3D összességében jelentősen gyorsabb lehet, árazása miatt pedig nagy népszerűségre is szert tehet, hiszen olcsóbb lesz, mint a két CCD-t használó társai. Pontos árakat egyelőre sajnos nem közölt az AMD.

Teszteredményekről persze szó esett, ám mivel ezek belsős mérések eredményei, érdemes őket egészséges gyanakvással fogadni. A RYZEN 9 7950X3D összességében 13% és 24% közötti mértékben múlja felül a Core i9-13900K teljesítményét az egyes játékokban, méghozzá 1080p-s felbontás mellett. Az első generációs modellhez képest a különböző alkalmazások alatt felmutatott teljesítmény is javult, azaz az X3D modell teljesítménye már nem marad el olyan látványosan a normál verzióétól, mint a RYZDEN 7 5800X3D esetében láthattuk. Érkezett néhány RYZEN 7 7800X3D teszteredmény is, amelyek alapján úgy néz ki, hogy az újdonság nagyjából 21-30%-kal gyorsabb, mint a RYZEN 7 5800X3D a különböző játékok alatt.

Azt persze hozzá kell tenni, hogy nem minden játék és szoftver képes profitálni a 3D V-Cache nyújtotta előnyökből, azaz esetenként a fentieknél kisebb teljesítménynövekedésre számíthatunk, és olyan is előfordulhat, hogy egyes játékok és alkalmazások alatt egyszerűen nem lesz gyorsulás. Erre majd az első független tesztek eredményei úgyis rámutatnak, amelyek valamikor februárban láthatnak napvilágot, az új processzorokkal karöltve.

Megérkeztek a 65 W-os, „X” nélküli RYZEN 7000-es modellek is

Galéria megnyitása

Az újdonságok sokak számára jöhetnek jól, ugyanis a Socket AM5-ös platform összességében elég drága mulatság: az alaplapok sokba kerülnek, a memóriatámogatás DDR5-re korlátozódik, ami drágább, mint a DDR4, igaz, a különbség már sokat csökkent, és eddig még a processzorokból is csak a drágább opciók álltak rendelkezésre. Ennek rövidesen vége, hiszen 2023. január 10-én megjelennek a lentebb részletezett processzorok, amelyek mellé természetesen gyári hűtő is jár, azaz arra sem feltétlenül kell külön költeni.

Galéria megnyitása

Ezek a központi egységek a Precision Boost Overdrive funkción keresztül tuningolhatóak, valamint némi memória-tuningra is lesz mód, azaz összességében jó teljesítményre számíthatunk tőlük – ily módon nem sokkal maradnak majd le „X” jelölésű társaiktól. Az összes új „X” jelölés nélküli processzornál közös tulajdonság, hogy 65 W-os TDP kerettel érkeznek, a maximális fogyasztásuk pedig 88 W lehet.

Galéria megnyitása

A kínálat csúcsán sajnos nincs 16 maggal és 32 szállal rendelkező RYZEN 9 7950-es verzió, helyette a 12 maggal és 24 szállal rendelkező RYZEN 9 7900 érkezett, méghozzá maximális boost órajele 5,4 GHz lesz, ami 300 MHz-cel marad el az „X” jelölésű verzióétól. A magórajelet sajnos nem árulta el az AMD, ám a 65 W-os TDP keretből kiindulva egészen biztos, hogy elég drasztikus csökkenésre lehet számítani az „X” modellnél megszokott 4,7 GHz hez képest, hiszen csak így fér majd bele a megállapított fogyasztáskeretbe a termék.

Egyéb tulajdonságok terén az újdonság igazodik az „X” jelölésű modellhez, viszont kedvezőbb áron érkezik: 474 dollár helyett már 429 dollárért elérhető lesz, és ebben az összegben egy RGB Wraith Prism processzorhűtő is benne foglaltatik. Ez a processzor a Core i9-13900 ellenfele lesz.

Galéria megnyitása

A következő a sorban a RYZEN 7 7700, ami már csak 8 maggal és 16 szállal gazdálkodhat, maximális boost órajele 5,1 GHz lesz, azaz 200 MHz-et veszít az „X” jelölésű változathoz képest. A magórajelet nem árulta el az AMD, ám a 65 W-os TDP miatt itt is jelentős visszalépésre számíthatunk az „X” verzió 4,5 GHz-es értékéhez képest. A 329 dolláros processzor 20 dollárral olcsóbb lesz a RYZEN 7 7700X-hez képest, és még egy RGB Wraith Prism processzorhűtő is helyet kap a dobozában. A RYZEN 7 7700 a Core i7-13700 ellenfele lesz.

Galéria megnyitása

A sort a RYZEN 7 7600 zárja, amely az eddigi x600-as sorozatú processzorokhoz hasonlóan igazi slágerterméknek ígérkezik. A 6 maggal és 12 szállal ellátott processzor szintén 5,1 GHz-es maximális boost órajelet vethet be, ami az „X” sorozatú verzióhoz képest 200 MHz-es visszalépést jelent. Cserébe viszont kapunk egy Wraith Stealth processzorhűtőt, valamint a listaár is kedvezőbb lesz: ezért a modellér 229 dollár kérnek, míg a RYZEN 7 7600X 299 dolláros áron mutatkozott be, most pedig 249 dollárba kerül.

Galéria megnyitása

Az új processzorok teljesítményével kapcsolatban szintén érkezett néhány belsős adat. Ezekből kiderül, hogy a RYZEN 9 7900 a RYZEN 9 5950X-hez képest igen szép gyorsulást produkál, hiszen játékok alatt 7-31%-kal, míg a különböző alkalmazások alatt 12-48%-kal gyorsabb az előző generációs csúcsmodellnél, ami azért nem rossz teljesítmény. A RYZEN 7 7700 ezzel egy időben felülmúlja az előző generációs RYZEN 7 5800X teljesítményét, valamint a RYZEN 5 7600 is gyorsabb, mint a RYZEN 5 5600X volt.

A teljes kép persze majd csak a néhány nap múlva érkező független tesztekből derül ki, amelyek sokkal részletesebbek lesznek a fenti méréseknél. A RYZEN 7 7900 esetében némi tuningra is sor került, amelynek keretén belül a PBO auto-overclock funkció segítségével Cinebench R23 alatt 34%-ot gyorsult az újdonság a Wraith Stealth processzorhűtő használata mellett, míg folyadékhűtéssel 39%-ra nőtt az előny.

Galéria megnyitása

Az AMD végül azt sem mulasztotta el, hogy kiemelje az AM5-ös platform legfontosabb előnyeit. Ezek közé tartozik az a tény, hogy a platform összesen 24 darab PCI Express 5.0-s sávot kínál, míg az Intelnél ez az érték csak 16, azaz ha a videokártya mellé M.2-es SSD is társul, akkor a PCIe x16-os slot csak x8-os sávszélesség mellett üzemelhet az Intelnél, míg az AMD-nél továbbra is elérhető marad a teljes sávszélesség.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére