Shop menü

MEGJÖTTEK AZ NVIDIA LEGÚJABB VIDEOKÁRTYÁI, EGYÉB ÚJDONSÁGOKRÓL IS SZÓ ESETT

Az Nvidia egy érdekes előadást tartott, ám ahogy az várható volt, nem a vállalat vezetője volt a házigazda...
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megjöttek az Nvidia legújabb videokártyái, egyéb újdonságokról is szó esett

Az Nvidia megtartotta előre beharangozott rendezvényét, így a várakozásoknak megfelelően elrajtoltak a mobil GeForce RTX 40-es sorozatú videokártyák, bemutatkozott az átnevezett 12 GB-os GeForce RTX 4080, azaz a GeForce RTX 4070 Ti, illetve számos kisebb-nagyobb újításról is szó esett. A legfontosabb, főként gamereket érdeklő dolgokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Itt vannak a GeForce RTX 40 Laptop GPU sorozat tagjai

Galéria megnyitása

A vállalat nem kevesebb, mint ötféle új modellt mutatott be, köztük a korábban pletykált GeForce RTX 4090 Laptop GPU-t is, ami teljesítmény tekintetében minden eddiginél gyorsabbnak bizonyul. Vele együtt debütál a GeForce RTX 4080-, a GeForce RTX 4070-, a GeForce RTX 4060-, valamint a GeForce RTX 4050 Laptop GPU is.

Az összes új modell az Ada Lovelace architektúra köré épül, valamint mindannyian támogatják az ötödik generációs Max-Q technológiát, és az ultra-alacsony feszültségű GDDR6-os memóriachipek kezelésére is képesek, valamint három sebességosztályt támogató memóriavezérlőt kaptak, ami az energiahatékony működést segíti az effektív órajel változtatásával. Ezzel együtt a legfrissebb AI technológiák támogatása sem hiányzik a felhozatalból, így egyebek mellett a DLSS 3 felskálázó technológiáról sem kell lemondanunk.

A teljesítményre sem igazán lehet majd panasz, ugyanis az újdonságok igen gyorsak lesznek. A GeForce RTX 3080 teljesítményét harmadannyi fogyasztás mellett produkálják, a tartalomkészítők pedig sokkal gyorsabb renderelésre számíthatnak, például azt a renderelő munkát, ami GeForce RTX 30 alapú rendszer mellett 2,5 órán át tartott, 10 perc alatt le lehet majd tudni a GeForce RTX 40 alapú noteszgéppel.

Galéria megnyitása

Az abszolút csúcskategóriában foglal helyet a GeForce RTX 4090 Laptop GPU, amely egy AD103-eas grafikus processzor köré épül. Ebben az esetben 9728 aktív CUDA mag jelenlétére számíthatunk, a GPU Boost átlag-órajel 1455 és 2040 MHz között helyezkedhet el, a maximális TGP pedig 150 W-nál tetőzik, és ebben még benne sincs a Dynamic Boost funkció nyújtotta extra TGP keret. Az asztali GeForce RTX 4080-ból ismerős GPU ezúttal is 256-bites memória-adatsínt használhat, amire 16 GB-nyi GDDR6-os VRAM kapcsolódik.

Az egyszeres pontosságú számítási teljesítmény 38,9 TFLOP/s lesz, ami az asztali GeForce RTX 4070 Ti szintjén helyezkedik el, vagyis egy asztali GeForce RTX 4090 nagyjából kétszer gyorsabb lesz, mint a szóban forgó mobil verzió. A mobil változat persze így is impresszív teljesítményre képes, ugyanis az Nvidia szerint három darab 4K-s monitoron akár 60 FPS mellett élvezhetjük a játékokat, ha a surround gaming nyújtotta különleges élményre vágyunk.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 4080 Laptop GPU már egy szinttel lejjebb helyezkedik el, ugyanis ez a modell AD104-es GPU-t kap, ami 7424 aktív CUDA maggal rendelkezik, a 12 GB-nyi fedélzeti memória pedig 192-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz. A maximális TGP itt is 150 W lesz, míg a GPU Boost órajel 1350 és 2280 MHz között helyezkedhet el, implementációtól függően. Az új mobil videokártya akár 60 W-os TGP mellett is bevethető lesz, nyilván sokkal szerényebb teljesítményt nyújtva, azaz érdemes lesz ellenőrizni a kiszemelt gamer notebook gyártói weblapját a specifikációk után kutatva, ha biztosra akarunk menni.

Galéria megnyitása

A következő a sorban az AD106 GPU köré épített GeForce RTX 4070 Laptop GPU, ami már csak 4608 aktív cuda maggal, 128-bites memória-adatsínre kapcsolódó 8 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriával, valamint 35W és 115W közé eső TGP tartománnyal büszkélkedik. A Boost órajel tartománya ezúttal 1230 MHz és 2175 MHz között helyezkedhet el.

A gyártó egy GeForce RTX 4060 Laptop GPU és egy GeForce RTX 4050 Laptop GPU névre keresztelt modellt is bevet, amelyek mindketten AD107-es GPU köré épülnek. Előbbi esetben 3072, míg utóbbiban 2560 CUDA mag áll rendelkezésre, a TGP tartomány azonban egyformán 35 W és 115 W között húzódik. A memória-adatsín a gyorsabbik modellnél 128-bites lesz, erre 8 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória kapcsolódik, míg a lassabbik változat már csak 6 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriát foghat munkára, ami 96-bites memória-adatsínt használhat.

Galéria megnyitása

Az Ada Lovelace sorozat tagjai akár 14 hüvelykes képátlójú noteszgépekben is helyet kaphatnak, ám itt alighanem a GeForce RTX 4070 Laptop GPU-ra, illetve a nála lassabb modellekre kell gondolni. Hogy a kis légtérben mennyire lesz hatékony a hűtés és hogyan alakul a teljesítmény? Februárban erre is választ kapunk. A GeForce RTX 4080 Laptop GPU és a GeForce RTX 4090 Laptop GPU ezzel szemben inkább a 15,6 hüvelykes és a 17 hüvelykes noteszgépeket veheti célba.

A hivatalos bejelentés alapján a GeForce RTX 40 Laptop GPU sorozat középkategóriás tagjaival felszerelt gamer noteszgépek induló ára 999 dollár lesz. A GeForce RTX 4050 Laptop GPU, a GeForce RTX 4060 Laptop GPU és a GeForce RTX 4070 Laptop GPU várhatóan 2023. február 22-én kerülhet a boltok polcaira a gamer noteszgépek részeként. A GeForce RTX 4080 Laptop GPU és a GeForce RTX 4090 Laptop GPU esetében már 2023. február 8-án megkezdődik a forgalmazás, ám a velük felszerelt noteszgépek induló ára már 1999 dollár környékén helyezkedik el.

Elrajtolt az átnevezett 12 GB-os GeForce RTX 4080, és szerencsére tényleg nem 899 dollárba kerül

A GeForce RTX 4070 Ti érkezésére már régóta számíthattunk, erre ma, azaz 2022. január 3-án sor is került, mikor e sorokat írom. Az új videokártyával kapcsolatban gyakorlatilag minden kiszivárgott már az elmúlt hetek folyamán, beleértve a listaárat is, ami végül nem 899 dollár, hanem 799 dollár lesz, pedig a kínai árak alapján eleinte úgy tűnt, érvényben maradhat a 12 GB-os GeForce RTX 4080-nál megszabott árazás. Szerencsére nem így lett.

Galéria megnyitása

Hogy mivel is van dolgunk? Az említett videokártyánál már megismert AD104 alapú GPU-val, ami 7680 aktív CUDA magot vonultathat fel. A GPU-hoz 192-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 12 GB-nyi GDDR6X fedélzeti memória, ami 21 GHz-es effektív órajelen üzemel, így a memória-sávszélesség 504 GB/s, azaz 104 GB/s-mal lassabb, mint amit az elődmodellnél, a GeForce RTX 3070 Ti-nél megszokhattunk. A 2,6 GHz-es GPU Boost átlag-órajelen üzemelő újdonság 295 négyzetmilliméteres GPU-val rendelkezik, ami 35,8 milliárd tranzisztort tartalmaz, az FP32-es számítási teljesítménye 38,4 TFLOP/s-nál tetőzik, míg a TDP keret változatlanul 285 W, ahogy a 12 GB-os GeForce RTX 4080-nál tervezték.

Galéria megnyitása

Az új modell egy 12VHPWR tápcsatlakozót kap, a hűtésről jellemzően háromventilátoros rendszer gondoskodik majd, míg a kártyák magassága 2 és 3,5 slot között szóródik. Az eddigi információk alapján a 12VHPWR tápcsatlakozóhoz két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót kínáló adapterkábel is jár majd, ám arra ennél a modellnél is érdemes lesz figyelni, hogy a 12VHPWR csatlakozót rendesen, ütközésig toljuk az aljzatba, ellenkező esetben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk – legalábbis erre jutott az Nvidia korábbi vizsgálata.

A hivatalos tervek szerint az újdonság teljesítményéről szóló első független tesztek már holnap, azaz 2023. január 4-én megjelenhetnek, míg a forgalmazás 2023. január 5-én indulhat. Az új videokártya 799 dolláros listaára a legolcsóbb, gyári tuningot mellőző modellekre vonatkozik, amelyekből jellemzően nem sok kerül forgalomba. A többi verzió ennél drágább lesz, de ebben nincs semmi meglepő.

Az Ada Lovelace architektúra jóvoltából ütőképesebbé válik a GeForce Now

A vállalat a jelenleginél több térségbe is elhozza a felhő alapú játékszolgáltatást, ami a GeForce Now nevet viseli. Ez lényegében egy olyan szolgáltatás, amelynek keretén belül a már meglévő játékainkat használhatjuk úgy, hogy a CPU- és GPU-intenzív számításokat egy távoli szerver végzi, a renderelt képet átküldi a rendszerünkre, ott hozzáadódnak a reakcióink alapján érkező egér- és billentyű-parancsok, majd megtörténik az irányítás a játékban. Ezt persze nagyon alacsony késleltetés mellett, valós időben végzi a rendszer, igaz, megfelelő internetkapcsolatra is szükség van a zökkenőmentes használathoz.

Galéria megnyitása

Szóval a GeForce Now, ami a PC-k mellett a noteszgépeken, a Mac konfigurációkon, egyes okostelefonokon, a Chromebookokon, illetve számos egyéb eszközön is elérhető, hamarosan egy új Ultimate szintet kap, ami átveszi a GeForce RTX 3080-as szint helyét. Ez az opció GeForce RTX 4080 szintű teljesítményt kínál, és a meglévő GeForce RTX 3080 előfizetők számára automatikusan elérhetővé válik, ahogy a helyi adatközpont elkezdi az újítás bevezetését. Szerencsére csak a teljesítmény növekszik, az ár nem.

Jön a DLSS videó

Az Nvidia szerint az RTX felhasználói bázisnak több mint a fele rendelkezik már magasabb felbontású kijelzővel, ám az általuk megtekintett streamek többnyire 1080p-s felbontásban érkeznek – ez nem teljesen ideális. A DLSS Video szolgáltatás feladata az lesz, hogy ezeket a streameket nagyobb felbontásra, akár 4K-ra is felskálázza, így élvezhetőbb vizuális élményben lehet részünk, legalábbis papíron. Az majd csak később derül ki, hogy a végső képminőség mennyire lesz jó, illetve az is, hogy a felskálázás során lesz-e példa képhibákra, és ha igen, ezek mértéke mennyire lesz zavaró.

Galéria megnyitása

Azért is kérdéses a történet, mert a videók esetében már nincs lehetőség mozgásvektorok, z-bufferek, illetve egyéb bemeneti adatok használatára, mint például a GPU alapú renderelés esetén, azaz nehezebb jó minőséget elérni, főleg konzisztensen. A videó felskálázás persze régóta velünk van, a különböző technológiák képminősége azonban eléggé változó, ám a gépi tanulás és a DLSS bevetése nem egy rossz ötlet – meglátjuk, mennyire lesz hatékony.

Hasznos funkciót kap az Nvidia Broadcast

Végül érdemes megemlíteni, hogy az Nvidia Eye Contact funkció a következő hónaptól kezdve az Nvidia Broadcast alkalmazás keretén belül is elérhetővé válik. Elég régen beharangozták már a funkciót, ám a fejlesztőmunka kissé elhúzódott, de végre beérett a gyümölcse.

Galéria megnyitása

Hogy mi is ez az Eye Contact funkció? Lényegében egy mesterséges intelligenciára támaszkodó újítás, ami a beszélő szemét manipulálja: akkor is úgy tűnik majd a nézők számára, hogy a beszélő a kamerába néz, amikor éppen másfelé téved a tekintete. Az egyelőre rejtély, hogy mennyire lesz pontos a tekintet manipulálása, lesznek-e kisebb-nagyobb hibák a működése során (például bandzsító szemek), vagy teljesen megbízhatóan működik-e. A következő hónap folyamán ez is kiderül, addig még lehet finomítani a működésén.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére