Shop menü

VÉGRE KÖZÖLTE AZ NVIDIA, MIT SIKERÜLT MEGÁLLAPÍTANI A 12VHPWR TÁPCSATLAKOZÓK VIZSGÁLATA SORÁN

Ez persze még csak egy részeredmény, a háttérben tovább folytatják a vizsgálódást, ám így is elég egyértelműnek tűnik a helyzet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Végre közölte az Nvidia, mit sikerült megállapítani a 12VHPWR tápcsatlakozók vizsgálata során

A 12VHPWR tápcsatlakozók megolvadásának ügye elég nagy port kavart az elmúlt hetek folyamán, ami igazából érthető is, hiszen nem egy normális dolog, hogy egy 1600+ dolláros videokártya tápcsatlakozója így viselkedjen.

Eleinte nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is okozza a problémát, ám az Nvidia szakemberei és az AIB partnerek mérnökei megkezdték a jelenség vizsgálatát, velük párhuzamosan pedig a média képviselői is igyekeztek utánajárni, mi minden okozhatja a hibát. A Gamers Nexus nemrégiben arra a konklúzióra jutott, hogy az esetek egy részében egyszerűen a nem megfelelően csatlakoztatott tápkábel volt a ludas, de olyan is előfordulhat, hogy a gyártás során keletkező sorják és egyéb oda nem illő anyagok akadályozzák a megfelelő csatlakoztatást, ami szintén az érintkező túlterheléséhez, túlmelegedéséhez, illetve a környezetükben lévő műanyagkomponensek megolvadásához vezet. A Corsair tápegység-guruja szerint nagyrészt felhasználói hiba állhat a megolvadó tápcsatlakozók mögött, és a jelek szerint az Nvidia is erre a megállapításra jutott.

Nem sokkal azután, hogy a Gamers Nexus publikálta észrevételeit, végre az Nvidia is kiadott egy hivatalos közleményt, amiből elég sok minden kiderül. Ahogy egyik korábbi hírünkben már felhívtuk rá a figyelmet, eddig nem lehetett tudni, hogy a meghibásodás a GeForce RTX 4090-es szállítmányok mekkora hányadát érinti, így azt sem lehetett megállapítani, mennyire széles körben számíthatnak felbukkanására a GeForce RTX 4090 tulajdonosok. Az Nvidia közleménye szerint eddig mindössze 50 esetről tudnak, ami igazából nem sok, hiszen az aktuális információk szerint nagyjából 125 000 GeForce RTX 4090-es videokártya kerülhetett forgalomba, legalábbis a Gamers Nexus ezt állítja az AIB partnerektől származó adatok alapján. Ebből kiindulva az 50 jelentett megolvadás 0,04%-os hibarátának minősül, ami nem túl extrém, de azért ez is bosszantó az érintettek számára.

Galéria megnyitása

Az Nvidia szerint gyakori hiba, hogy a 12VHPWR tápcsatlakozót egyszerűen nem illesztik a helyére ütközésig a felhasználók, ez pedig okozhat érintkező-túlterhelést és tápcsatlakozó megolvadást is. A vállalat szerint már azelőtt érdemes csatlakoztatni a 12VHPWR tápkábelt, hogy a videokártyát a helyére illesztenénk, így könnyebb ellenőrizni a csatlakoztatás egységességét. Ekkor persze vigyázni kell arra, hogy ne törjük meg a tápkábelt a folyamat során, főleg a tápcsatlakozó közelében, ugyanis az is problémákat okozhat. Az Nvidia mérnökei alternatív megoldásokat is keresnek arra, hogy a 12VHPWR tápcsatlakozó megfelelő illeszkedéséről egyszerűen és gyorsan meg lehessen győződni. Az Nvidia szerint az eddigi összes esetnél egyértelműen látszik, hogy mind azért történt, mert a tápcsatlakozó nem volt a helyére illesztve – erről egy „kopásvonal” árulkodik.

Azt is kiemelték, hogy az érintett videokártyák tulajdonosai gyorsított garancia-ügyintézésre számíthatnak, attól függetlenül, hogy natív 12VHPWR tápkábelt használtak, ami a tápegységgel érkezett, vagy a videokártya mellé csomagolt 12VHPWR tápadapterrel jártak-e pórul. A gyorsított garanciális ügyintézés a Founders Edition modellekre és az AIB partnerek termékeire egyaránt vonatkozik. A vállalat szakemberei a helyes csatlakoztatással kapcsolatban is közöltek egy ábrát, amely alapján látható, mire kell figyelni: ne legyen hézag az aljzat és a csatlakozó között.

Galéria megnyitása

A vizsgálatok továbbra is zajlanak, ám most már legalább kezd világossá válni, mi okozhatja a hibát. Azzal kapcsolatban egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés, hogy esetleg gyártási hiba is okozhatja-e egyes tápadaptereknél a csatlakozó megolvadását, az Igor’s Lab tulajdonosa ugyanis nemrégiben ezt pedzegette.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére