Shop menü

ÚGY NÉZ KI, CSAK AZ NVIDIA EGYIK BESZÁLLÍTÓJÁNAK 12VHPWR TÁPKÁBELEIVEL VAN PROBLÉMA

Ez persze még mindig nem magyarázat arra, miért olvadtak meg a natív 12VHPWR kábelekkel használt csatlakozók.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Úgy néz ki, csak az Nvidia egyik beszállítójának 12VHPWR tápkábeleivel van probléma

A megolvadó 12VHPWR tápcsatlakozókkal kapcsolatban egyelőre nem sok információ érkezett hivatalos forrásokból, mindössze annyit erősített meg az Nvidia szóvivője, hogy a probléma okát még mindig vizsgálják, illetve törekszenek arra, hogy az érintett felhasználók gyorsított garanciális ügyintézésben részesüljenek. Ezzel egy időben az Igor’s Lab tulajdonosa is azon dolgozik, hogy kiderítse, pontosan mi okozhatja a hibát, és a jelek szerint egész sok minden kiderült a helyzettel kapcsolatban, hála az AIB partnereknek, illetve magának az Nvidiának.

A 12VHPWR tápadapterek, amelyek a 12VHPWR tápcsatlakozót három vagy négy darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozóra alakítják át, attól függően, 450 W-os, vagy éppen 600 Wos megoldásról van-e szó, az Igor’s Lab információi alapján két tajvani beszállítónál készülnek, és ezt az értesülést azóta maga az Nvidia is megerősítette. A vállalat szakembere, a mérnöki részleget vezető Gabriele Gorla még prezentációs diákat is elérhetővé tett az Igor’s Lab-on keresztül, így most már elég sok információ áll rendelkezésre. Azt persze érdemes kiemelni, hogy a vizsgálatok még mindig tartanak, végleges konklúzió még nem született, az irány azonban már kezd derengeni.

Galéria megnyitása

Jelenleg tehát két tajvani beszállítótól érkeznek a 12VHPWR tápcsatlakozók, illetve tápadapterek: egyikük az Astron, a másik pedig az NTK. Az Igor’s Lab tulajdonosának vizsgálatai alapján úgy tűnik, az NTK kábelhez jobb érintkezőrendszert készítettek, amely egyetlen rugós csatlakozást használ, szemben az Astron két rugós kialakításával. Mindkét érintkező hasonló, „tulipán” formájú csatlakozódizájnt használ, ám az NTK esetében a csatlakoztatás nagyobb erővel történik.

Galéria megnyitása

Az Astron kábelei a vizsgálatok alapján kevésbé strapabíróak és nagyobb az ellenállásuk is, mint az NTK kábeleké, ez természetesen mérhető is a megfelelő felszerelés birtokában – már 10 csatlakoztatás után jelentkezik a különbség. Az Nvidia szintén készített egy ilyen méréssorozatot, amelynél azt vizsgálják, hogyan változik az ellenállás a csatlakoztatások számának növelésekor. Az ellenállás értéke akkor megfelelő, ha nem haladja meg a 2 mOhmot.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Igazából az Igor’s Lab tesztje érdekes és elgondolkodtató, ám nagyon kicsi mintával dolgozik, így a vizsgálatokat ki kéne terjeszteni, sokkal több kábelt kéne kimérni és megvizsgálni – valószínűleg ezen dolgozik éppen az Nvidia csapata, illetve maguk az AIB partnerek is. Mivel egy efféle vizsgálat sok időt igényel, nem túl meglepő, hogy nem igazán érkezik tájékoztatás hivatalos forrásból egészen addig, míg teljesen biztosan meg nem állapítják a hiba okát, vagy okait.

Galéria megnyitása

Az Igor’s Lab tulajdonosa egy érdekes kis táblázatot is készített azzal kapcsolatban, a 12VHPWR tápcsatlakozót érintő problémáknak milyen jelei vannak, illetve hogyan érdemes őket kezelni. Ez a táblázat az alábbiakban látható:

Arról sajnos nem esett szó, mi okozhatta azoknak a natív 12VHPWR tápcsatlakozóknak a megolvadását, amelyeket az MSI egyes tápegységei mellé csomagoltak, de erről remélhetőleg rövidesen hallunk még, ha lezárulnak az MSI vizsgálatai. Addig is érdemes óvatosan és körültekintően használni a 12VHPWR tápcsatlakozókat. A fenti táblázat alapján az Igor’s Lab tulajdonosa szerint nem érdemes kontaktpasztát használni a tápcsatlakozóhoz, pedig a Corsair tápegység-guruja korábban ezt javasolta.

Érdekes adalék, hogy a beszámolók alapján a GeForce RTX 4070 Ti esetében, ami várhatóan valamikor január elején jelenhet meg a legfrissebb pletykák alapján, egy harmadik 12VHPWR adapterdizájnt vet be az Nvidia, ami két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozóra alakítja át az új konnektort. Ez az adapterkábel a harmadik típus lesz, ugyanis jelenleg három-, illetve négy darab nyolctűs PCI Epxress tápcsatlakozóval ellátott példányok kaphatóak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére