Shop menü

AZ NVIDIA NYILATKOZOTT A MEGOLVADÓ 12VHPWR TÁPCSATLAKOZÓK ÜGYÉBEN

A nyilatkozatuk eléggé szűkszavú, de legalább megtörte a csendet a vállalat, ami már kezdett rendkívül kínossá válni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia nyilatkozott a megolvadó 12VHPWR tápcsatlakozók ügyében

A GeForce RTX 4090 tulajdonosok közül többen tapasztalták már azt, hogy a 12VHPWR tápcsatlakozó, amely összesen 12+4 érintkezővel rendelkezik, egy idő után elkezd túlmelegedni és meg is olvadhat, ami a videokártya tápaljzatában is károkat okozhat. Egyelőre még csak találgatások vannak azzal kapcsolatban, pontosan mi is okozhatja a hibát, az Nvidia viszont hivatalosan még nem reagált a helyzetre.

Korábban közvetett módon annyi már kiderült, hogy a vállalat vezetése arra kérte az AIB partnereket, hogy a megolvadt tápcsatlakozó miatt garanciális ügyintézés keretén belül visszakerülő videokártyákat küldjék a központba annak érdekében, hogy az esetek hátterét megnyugtató módon ki lehessen vizsgálni. Az ügyben egészen idáig semmiféle hivatalos tájékoztatás nem érkezett, ám nemrégiben változott a helyzet, ugyanis a KitGuru munkatársai kaptak egy nagyon szűkszavú hivatalos állásfoglalást, ám ez sajnos nem az, amire sokan várnak.

A szóvivő szerint a vizsgálatok jelenleg is zajlanak, ám ezekkel kapcsolatban egyelőre még nem tudnak részletekkel szolgálni. Azt is megerősítette, az Nvidia és partnerei elkötelezettek abban, hogy támogassák a vásárlókat, illetve gyorsított garanciális ügyintézésről is gondoskodnak ezekben az esetekben. Az sajnos tehát még nem világos, hogy felhasználói mulasztás, tervezési hiba, összeszerelési hiba, vagy valami egyéb okozza-e a tápcsatlakozók megolvadását.

Galéria megnyitása

Az Igor’s Lab tulajdonosa szerint tervezési hiba lehet a háttérben, a nem megfelelő kialakítás pedig hozzájárul a tápcsatlakozó megolvadásához, amennyiben a felhasználó nagyon meghajlítja a kábeleket. A Gamers Nexus munkatársai más megállapításra jutottak, ugyanis szerintük a legfőbb probléma az, hogy egyes adaptereknél nem megfelelő, 150V típusú kábeleket használnak, ezek pedig hajlamosak a fentebb említett hibajelenségek produkálására, míg a normál, 300V specifikációjú kábelek esetében nincs semmi probléma, ezekkel nem is tudták reprodukálni a csatlakozó-megolvadást a tesztek során. Ez alapján a 150V specifikációjú vezetékeket használó adapterek lehetnek problémásak.

Közben a Corsair tápegység-guruja, Jonny Guru, azaz Jon Gerow is elvégzett néhány tesztet, amelyek keretén belül azt vizsgálta, okozhat-e problémát, ha a tápcsatlakozó nem illeszkedik megfelelően az aljzatba, ugyanis véleménye szerint ez is megolvadást eredményezhet idővel. A tesztek során nem tudta reprodukálni a hibát, ám az nem derült ki, hogy ő pontosan milyen vezetékekkel szerelt megoldásokat használt, 150V vagy éppen 300V specifikációjút.

Egyelőre tehát teljes a homály a témában, rengeteg a feltételezés, konkrét eredmények pedig igazából még nem nagyon állnak rendelkezésre, talán ezért is tart olyan sokáig az Nvidia vizsgálata. Ugyanakkor az is érthető, hogy egy-egy alapos vizsgálathoz rengeteg időre van szükség ahhoz, hogy minden szempont alapján elegendő tesztet végezzenek, így a végső konklúzió pontos lehet.

Azt egyelőre nem árulta el az Nvidia szóvivője, hogy nagyjából mikor számíthatunk eredményekre a vizsgálattal kapcsolatban. Addig is érdemes odafigyelni a 12VHPWR tápcsatlakozók használatakor: mindig illesszük a csatlakozót az aljzatba ütközésig, lehetőleg ne törjük meg a kábelt a csatlakozó közelében, és néha-néha nézzünk rá a csatlakozóra és az aljzatra, nem tapasztalható-e túlzott melegedés, vagy éppen nem láthatóak-e megolvadás jelei – utóbbi persze jellegzetes égett műanyag-szaggal fog járni, ám akkor már jó eséllyel visszafordíthatatlan károsodás keletkezik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére