Shop menü

A CORSAIR TÁPEGYSÉG-GURUJA SZERINT FELHASZNÁLÓI HIBA IS OKOZHATJA A 12VHPWR TÁPCSATLAKOZÓK MEGOLVADÁSÁT

A 12VHPWR tápcsatlakozókat nem egyszerű megfelelően csatlakoztatni, ha pedig nem teljes a kontakt, az extrém melegedést és végül a tápcsatlakozó megolvadását is okozhatja.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Corsair tápegység-guruja szerint felhasználói hiba is okozhatja a 12VHPWR tápcsatlakozók megolvadását

A GeForce RTX 4090-es videokártyák körül a jelek szerint nincs minden rendben, ugyanis elég sok olyan felhasználói panasz érkezett már az elmúlt hetek folyamán, amelyek megolvadt tápcsatlakozóról számoltak be. Az esetek egy részében csak a tápkábel csatlakozója sérült, a videokártya 12HPWR aljzata nem, ám olyan is előfordult, hogy mindkét komponens alaposan megolvadt.

Az Nvidia már megkérte az AIB partnereket, hogy a megolvadt tápcsatlakozóval visszaküldött GeForce RTX 4090-es videokártyákat továbbítsák a központba annak érdekében, hogy részletes vizsgálatnak vethessék alá őket, így kiderülhet, mi okozhatja a problémát. Hírünk írásáig sajnos még nem derült fény semmi konkrétumra, az Nvidia nem osztott meg részleteket a probléma hátterével kapcsolatban, viszont közben egyre több és több panaszos bukkan fel, most már olyanok is, akik nem tápátalakítót, hanem natív 12VHPWR tápkábelt használnak. A potenciális hibalehetőségekről korábbi híreinkben már említést tettünk, és azt sem zártuk ki, hogy esetlegesen felhasználói hanyagságról is szó lehet.

A Corsair tápegységekkel foglalkozó szakembere, JonnyGuru is felfigyelt már a kellemetlen esetekre, és meg is próbálta rekonstruálni, mi vezethet a tápcsatlakozó megolvadásához. Feltételezése szerint sok esetben egyszerűen arról lehet szó, hogy a 12VHPWR tápcsatlakozót nehéz a helyére illeszteni, főleg kattanásig, így a felhasználók egy része nem is erőlteti a csatlakoztatást, nem illesztik a helyére a tápcsatlakozót, ez pedig elegendő lehet a későbbi megolvadáshoz, hiszen az érintkezők nem teljes felületükön adják le az áramot.

JonnyGuru egy Corsair HX1500i tápegységgel és egy GeForce RTX 4090-es videokártyával folytatta le a vizsgálatokat, amelyek során az Nvidia által gyártott 12VHPWR tápátalakítót használta, ami három darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót tesz elérhetővé a régebbi tápegységek számára. A konfiguráció esetében nem csatlakoztatta tökéletesen a 12VHPWR tápcsatlakozót, pont azért, hogy a hibás illesztés hatásait vizsgálhassa, természetesen egy hőérzékelővel karöltve.

A teszt során arra is kíváncsi volt, a forrasztott csatlakozások így is helytállnak-e, valamint főként arra, mennyire melegszik egy nem tökéletesen csatlakoztatott 12VHPWR aljzat és tápkábel. Ebben az esetben 53 Celsius fokos maximális hőfokot mért, gyakorlatilag semmi probléma nem történt.

Nincs kizárva, hogy a felhasználói esetekben a tápkábel rendellenes „megtörése” is közrejátszott, ugyanis ennek hatására lazult a kontaktus az érintkezők között, ahogy azt egyik korábbi hírünkben már említettük. Noha a teszt során végül nem sikerült elérni a tápcsatlakozó megolvadását, JonnyGuru szerint így is érdemes lehet dielektromos pasztát beszerezni és azzal kezelni a tápcsatlakozót a maximális biztonság érdekében. Szerinte az összese 16 érintkezővel ellátott tápcsatlakozót nagyon nehéz a helyére csatlakoztatni, így ezen a téren extra figyelemre van szükség.

Ha jobban belegondolunk, előfordulhat, hogy az eddigi panaszosok többségénél is a helytelen csatlakoztatás és/vagy a kábel extrém mértékű megtörése okozta a problémát, ám ezt a felhasználók többsége nem fogja nyíltan elismerni: egyrészt cikinek tarthatják a hibát, másrészt pedig a jótállás elvesztését kockáztathatják, hiszen saját hibából eredt a sérülés. Igazából ez is állhat a háttérben, viszont az sincs kizárva, hogy egyéb hibák is közrejátszottak a tápcsatlakozó megolvadásában.

Az mindenesetre furcsa, hogy mind az Nvidia, mind pedig az AIB partnerek gyanúsan csendben vannak, lényegében semmilyen hivatalos információ nem látott még napvilágot az üggyel kapcsolatban. Nincs kizárva, hogy a vizsgálatok lezárultáig nem akarnak részinformációkat és részeredményeket megosztani a publikummal, ami érthető, mindenesetre a potenciális GeForce RTX 4090 vásárlók számára akkor sem túl előnyös ez a bizonytalanság.

Reméljük, rövidesen pont kerül az ügy végére.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére