Shop menü

AZ NVIDIA MEGKÉRTE AIB PARTNEREIT, TOVÁBBÍTSÁK A KÖZPONTBA A MEGOLVADT TÁPCSATLAKOZÓS GEFORCE RTX 4090-ESEKET

A jelek szerint nagyon komolyan veszik a helyzetet, ami érthető, hiszen mégis csak egy méregdrága csúcskártyáról van szó, a megolvadó tápkábel pedig igen komoly veszélyt jelenthet mind a felhasználókra, mind a rendszer környezetére nézve.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia megkérte AIB partnereit, továbbítsák a központba a megolvadt tápcsatlakozós GeForce RTX 4090-eseket

Egyre szaporodnak azok a felhasználói panaszok, amelyek a GeForce RTX 4090-es videokártyák 12VHPWR tápcsatlakozójának megolvadásáról szólnak. Ahogy arról már többször is írtunk (itt és itt), az elmúlt napok folyamán több panaszos GeForce RTX 4090 tulajdonos is felbukkant, akik nemrégiben megvásárolt videokártyájuk használatakor azt tapasztalták, a 12VHPWR tápcsatlakozó, ami 16 érintkezőt használ, egyszer csak elkezdett füstölni játék vagy tesztelés során, majd meg is olvadt.

A problémáról az Nvidia természetesen már tud, vizsgálják is az eseteket, ám az Igor’s Lab információi alapján most már az AIB partnereket is arra kéri a gyártó, az összes érintett videokártyák küldjék be a központba további vizsgálatok céljából. Az nem világos, hogy a „központ” alatt itt most az AIB központját, vagy éppen az Nvidia főhadiszállását kell-e érteni, de igazából mindegy is, hiszen mindkét esetben rendelkezésre állnak a vizsgálat részletes lefolytatásához szükséges felszerelések és a kellő szakértelem is. Ez arra utal, valóban nagy lehet a baj, ugyanis ilyesmire még akkor sem került sor, amikor a GeForce RTX 2080 Ti modelleknél néhány éve probléma merült fel a Micron memórialapkáival.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 4090-es videokártyák mellé csomagolt 12VHPWR átalakító adapter, ami a 12VHPWR tápcsatlakozóból négy darab nyolctűs PCIe tápcsatlakozót „varázsol”, a jelek szerint nem megfelelő minőségben készült el, ez okozhatja a problémát, ám ez egyelőre nem nyert megerősítést hivatalos forrásból.

Az Nvidia logójával ellátott adapterkábelek esetében Igor Wallosek szerint nem az okozza a meghibásodást, ha megtörik a kábel, valamint az sem, ha túllépik a 30 csatlakoztatási ciklusra szóló élettartamot. Igazából maga az adapterkábel kialakítása jelent bajt, szerinte ugyanis tűzveszélyt okozó tervezési hibák lehetnek a háttérben. A nem túl szoros, mozgó kontaktus alapból veszélyes lehet, de ennél nagyobb baj is lehet a háttérben, nevezetesen az, hogy a négy darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó 14 AWG keresztmetszetű vezetékeit túl vékony hidakkal kapcsolják a 12VHPWR tápcsatlakozó 6 érintkezőjéhez, ahol ezek forrasztással rögzülnek. A forrasztott kapcsolat néhány kábelhajlítás vagy kábelmozgatás következtében gyengülhet, akár el is törhet, ez pedig melegedést, majd megolvadást okozhat, az emelkedő hőmérséklet pedig a forrasztást is megolvaszthatja, ami a kábel elszabadulását okozhatja.

Galéria megnyitása

Az érintkezők között kialakított „hidak” Igor Wallosek szerint túlságosan vékonyak ahhoz, hogy az esetlegesen megsérült, így részben kieső érintkezések miatt fellépő túláramot megbízhatóan kezeljék, így túlmelegedés és megolvadás következhet be. Erről a be quiet! szakemberei az információk szerint már előre tájékoztatták az Nvidia kutatással és fejlesztéssel foglalkozó részlegét, ám arról nincs hír, erre milyen reakció érkezett, vagy esetleg milyen lépéseket tettek a bejelentés hatására.

Az már biztos, hogy az Nvidia a The Verge munkatársainak megerősítette, már vizsgálják az eseteket. Az első érintett videokártyát a hírek szerint már ki is cserélték, de a későbbiekben a többi érintett is hasonlóra számíthat. Addig is érdemes kiemelten odafigyelni a GeForce RTX 4090-es videokártyák használatára, akár játék vagy teszt közben is érdemes lehet néha-néha ellenőrizni a 12VHPWR tápcsatlakozót, nem-e melegszik, illetve nem-e kezd éppen füstölni.

A jelek szerint a hiba csak a nyolctűs PCI Express tápcsatlakozókkal rendelkező 12VHPWR átalakító adaptereket illeti, azok közül is az Nvidia logóval ellátott példányokat, a szabványos 12VHPWR tápkábelek a jelek szerint nem érintettek. Remélhetőleg rövidesen kiderül, mi okozta az eddigi meghibásodásokat, és ha bebizonyosodik, hogy bizonyos adapterkábel-szállítmányok minősége nem megfelelő, gyorsan intézkednek majd a visszahívásukról és a cseréjükről.

Az Nvidia a hibával kapcsolatban hírünk írásáig semmilyen hivatalos információt nem osztott meg, így a fentiekben leírtak sem nyertek még megerősítést, kezeljük őket feltevésként.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére