Üveggel nyomtat egy új 3D printer

Az MIT kutatóinak új nyomtatójával 1000 °C-ra hevített üvegből, rétegeléses technikával lehet különböző tárgyakat készíteni.

Üveggel nyomtat egy új 3D printer

Az üveggyártás folyamata már önmagában is lenyűgöződolog: apró homokszemeket hevítenek nagyon magas hőmérsékletre, majd a forró folyadékot lehűtve egészen újfajta anyaggá formálják. Az MIT kutatói nemrégiben új szintre emelték ezt a procedúrát, ugyanis a 3D nyomtatásban gyakran alkalmazott additív technológiával hoztak létre látványos üvegtárgyakat.

Az üveg nyomtatását egy speciális berendezés végzi, amely két fő részből áll. Az első egy kemence, amely 1000 °C-os hőmérsékletre hevítiés folyékonyan tartja az üveget, a másik pedig egy nyomtatókamra, amelyben egy alumínium, cirkónium és szilícium ötvözetéből készült fúvóka olvadt üveget rétegel egy felületre. Az üveg a kemencét elhagyva gyorsan hűl, így nyomtatás után hamar megszilárdul annyira, hogy a következő réteget biztonságosan megtartsa, vagyis külső támogatásra sincs szüksége a készülő struktúrának.

Minden kiprintelt réteg nagyjából 4,5 milliméter magas és 7,95 milliméter széles. Mivel az üveg a fúvóka elhagyását követően még meglehetősen lágy, hűlés közben ezek az arányok egy kicsit változhatnak. A mérések alapján az ebből adódó elcsúszás maximum 0,18 milliméter, ami a létrehozott dísztárgyak esetében nem számít sokat.

Amikor a szobor vagy váza elkészült, a kifolyó üveg szálát el kell vágni. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a fúvókát egy kicsit lehűtsék, és a folyás máris elapad. A beadagolt alapanyag minősége révén variálható a kész termékek átlátszósága és színe, de a kinyomtatott tulajdonságai a rétegelés módjának megváltoztatásával is befolyásolhatók.

A G3DPnevű projekt az MIT és a Wyss Intézet együttműködésében zajlik, és a legjobban sikerült darabokat a Smithsonian Dizájn Múzeum egyik 2016-os kiállításán tekinthetik meg az érdeklődők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward