Úszni is tudnak a harvardi robotméhek

A RoboBee-projekt piciny robotjairól kiderült, hogy átalakítás nélkül is alkalmasak az úszásra, ehhez mindössze lassabban kell csapkodniuk szárnyaikkal.

Úszni is tudnak a harvardi robotméhek

Korábban már beszámoltunka Harvard kutatói által fejlesztett piciny origami-robotokról, amelyeket rétegeléssel, vágással és hajtogatással állítottak elő a mérnökök, lehetőséget teremtve a rovarszerű mikrorobotok olcsó és gyors gyártásának megvalósítására. A 18 anyagrétegből létrehozott robotméhek a térbeli mesekönyvek mintájára, egy mozdulattal állnak össze röpképes szerkezetekké, hogy aztán a legkülönbözőbb célokra legyenek használhatók, és többek közt egy valódi méhraj viselkedésének modellezésére, vagy a nagy arányban pusztuló méhpopulációk pótlására is alkalmasak lehetnek.

A RoboBeesfelhasználási lehetőségei nemrégiben tovább bővültek, a pici robot ugyanis, mint kiderült, gyakorlatilag minden átalakítás nélkül úszni is tud. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a víz alá merüljön (amiben alacsony testtömege enyhe hátrányt jelent), és ott a repülésnél megszokotthoz képest némileg lassabb szárnycsapásokat végezzen. A robotméh tehát arra is képes, amire az igazi méhek nem, vagyis a víz alatt is tud repülni.

A méhek és más rovarok kezdetleges idegrendszerük révén rendkívül precíz repülésre és landolásra képesek. Robert Wood és kutatótársai a RoboBees-projekt révén ennek folyamatát szeretnék jobban megérteni, vagyis azt próbálják kideríteni, hogy az állatok hogyan tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni a szárnyakat körülvevő változékony aerodinamikájú környezethez. Ezen kutatás részeként most a robotméhek vízi képességeit is tesztelték, és mint kiderült, a repüléshez és az úszáshoz nincs is szükség olyan eltérő mozgásokra, csak ezek frekvenciáján kell változtatni a közeg függvényében, ez pedig a jövőbeli hasonló fejlesztéseknél is fontos szempont lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward