Űrtávcsőre gyűjtenek a Kickstarteren

Az aszteroidabányászati terveket fontolgató Planetary Resources első kutató-felderítő távcsövére 24 óra alatt több mint 300 ezer dollár gyűlt össze a kitűzött egymillióból.

Űrtávcsőre gyűjtenek a Kickstarteren

A tavaly alapított, kisbolygóbányászati terveket fontolgató Planetary Resources belevágott projektje első szakaszának megvalósításába, legalábbis ami az anyagiak összeszedését illeti. A cég egy Kickstarter-kampány keretében kívánja összegyűjteni azt a pénzt, amelyből a potenciálisan értékes kisbolygók azonosításához szükséges a távcsöveket legyártják, illetve pályára állítják. Az eredeti tervek szerint 2−5 kisebb teleszkóp végezné a munkát, amelyek egyenként félmillió dollár körüli összegbe kerülnek majd. A világ első közösségi finanszírozású távcsőépítési projektje a legjobb úton halad: már az első 24 óra folyamán több mint 300 ezer dollár gyűlt össze a megvalósításhoz minimálisan szükségesnek ítélt egymillióból, és a kampány még további egy hónapig, egészen június végéig folytatódik.

Az Arkyd−100 távcsövek a finanszírozási mód űrkutatásban példátlan voltához igazodva üzembe állításukat követően is hozzáférhetőek lesznek a nagyközönség számára. A Planetary Resources képviselői azt ígérik, hogy a műszereket diákok, kutatók és amatőr érdeklődők is használhatják majd különféle csillagászati megfigyelések és felvételek elkészítésére, illetve segédkezet nyújthatnak a projekt fő céljában, a bolygónkhoz közeli aszteroidák felderítésében is. Chris Lewicki, a cég elnökének elmondása szerint az Arkyd egy szögmásodperces felbontással rendelkezik majd.

Sara Seager, az MIT bolygókutatója szerint mind a terv, mind pedig a megvalósítás módja kivételesnek nevezhető, és várhatóan egészen új utakat teremt az űrkutatásban. Az Arkyd technológiai fejlettsége révén egyrészt tetemesen növelhetjük a minket körülvevő űrrel kapcsolatos tudásunkat, másrészt mindezt kivételesen alacsony költségek mellett tehetjük meg, mondja a szakértő.

A távcsövet a Planetary Resources saját mérnökgárdája építi, akik között megtaláljuk az elmúlt évtizedek űrkutatásának legnagyobb neveit, többek közt a valaha létezett összes marsjáró fejlesztőit. (A távcsőre és a kampányra vontakozó információkat összefoglaló teljes infografika a fenti képre kattintva érhető el.) A jelenlegi Kickstarter-kampányból befolyó pénzt az első távcső feljuttatására, illetve különféle oktatási, népszerűsítő, tudományos célokra költik majd, és persze a támogatóknak ígért ajándékok elkészítését is ebből fedezik.

A projektet 25 dollárral támogatók például egy űrbéli portréval gazdagodhatnak: az általuk feltöltött képet a távcső egyik kijelzőjén megjelenítve, a rendszer egy felvételt készít a kivetített képről a Földdel a háttérben. A nagyobb összegeket áldozók lehetőséget kapnak arra, hogy saját kutatásaikhoz használják a távcsövet, illetve erre egy általuk kiválasztott oktatási vagy kutatási intézményt is „befizethetnek”.

Ahogy Peter Diamandis, a cég egyik alapító tagja elmondta, a tavalyi bejelentés óta rengetegen keresték meg őket mind szakmai, mind civil részről, jelezve hogy szívesen részt vállalnának a projektben. A Kickstarter-kampány most lehetőséget nyújt arra, hogy bárki tevékenyen támogathassa a grandiózus tervezet megvalósulását. „Az elmúlt ötven évben az űrkutatás állami kézben volt, és ennek megfelelően mindig az adott kormány saját törekvéseihez igazodtak céljai” – tette hozzá Diamandis, aki szerint itt az ideje annak, hogy ne kongresszusi döntések határozzák meg az űr megismerésének menetét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward