Űrlift a Holdra

Vannak olyan ötletek, amelyek megvalósítása időről időre felmerül a technológia fejlődésének különböző fázisaiban. A repülő autó mellett az egyik legnépszerűbb tervezet az űrlift megépítésének ideája. 

Űrlift a Holdra

Vannak olyan ötletek, amelyek megvalósítása időről időre felmerül a technológia fejlődésének különböző fázisaiban. A repülő autó mellett az egyik legnépszerűbb tervezet az űrlift megépítésének ideája, amely először 1895-ben került szóba (legalábbis ennek van nyoma, valószínűleg már korábban is volt, aki foglalkozott a gondolattal). Az óriási torony, amely felvisz minket a csillagokig, régi össznépi álomkép tehát, és egy darabig még jó eséllyel az is marad. Egy cég azonban megunta a végtelenbe nyúló ás aztán sehova sem vezető tervezgetés stratégiáját, és nekikezdett egy holdi űrlift megvalósításának első fázisához. Ennek első lépéseként a vállalkozás beindításához szükséges anyagiak összegyűjtésének álltak neki korunk népszerű közösségi finanszírozó oldalán, a Kickstarteren.

A LiftPort Group projektje az első szakaszban 8000 dollár beszerzését tűzte ki célul, ezt már jócskán túlszárnyalták, még 16 napig lehet ebben a körben anyagiakat felajánlani, de már 20 ezer dollár fölött jár az összeg. Az első szakaszban persze még szó sincs valódi űrliftről, a tervek szerint egy kábel segítségével két kilométeres magasságba küldenek egy robotot (egyelőre a Földön), amely aztán egy léggömbök által a levegőben tartott, a földfelszínhez kihorgonyzott tesztplatformot épít oda. Ez a projekt vitán felül megoldható, hiszen a cég 2007 már egy kicsit kisebb magasságban ugyan, de megvalósított valami nagyon hasonlót.

A fent leírt szakasz tulajdonképpen előkészület a valódi projektre, a holdi űrlift megépítésére. Ennek legfontosabb elemét, az űrkapszulát egy rakétán küldenék égi kísérőnk irányába. Amikor kellő közelségbe ért, a kapszula egy kábelt lőne ki a felszín irányába, kihorgonyozva magát a Holdhoz. Ezen a kábelen történne aztán a további forgalom lebonyolítása. Mivel a Föld és a Hold összekötése még biztosan évtizedekre van a megvalósulástól, ha egyáltalán megoldható, a holdi lift keringő végpontja egyfajta átrakodó, átszálló állomásként működne. Rakétával odaszállítanák a rakományt vagy a látogatókat, a felszínig hátralevő utat pedig már a lift segítségével tennék meg.

Ez utóbbi tervezet akkor fog beindulni, elsőként egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével, amikor a befolyt összeg eléri a 3 millió dollárt. A cég vezetői úgy gondolják, hogy ez a jövő év folyamán megtörténhet, így rövid időn belül eldőlhet, hogy lesz-e valami a projektből.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward