„Űrlények” a felső légkörben?

Egy brit kutatócsoport űrből származó mikroorganizmusokat vélt felfedezni a felső légkörben. Többen kételkednek a felfedezés valóságosságában. 

„Űrlények” a felső légkörben?

A Sheffieldi Egyetem tudósai legújabb kutatásuk eredményei alapján nem kevesebbet állítanak, minthogy az űrből folyamatosan mikroszkopikus élőlények érkeznek a Föld légkörébe. Milton Wainwright és munkatársai egy speciális ballont bocsátottak fel 27 kilométeres magasságig a sztratoszférába a Perseidák nevű meteorraj maximuma idején, és ekkor akadtak rá a különös, szerintük földön kívüli eredetű organizmusokra.

Wainwright magyarázata szerint az általuk azonosított részecskék olyan méretűek, hogy önmaguktól semmiképp nem kerülhettek fel a bolygó felszínéről 27 kilométer magasra. Ez egyetlen esetben fordulhatott volna elő, ha egy különösen erőteljes vulkánkitörés juttatta volna oda ezeket, ilyenre azonban az elmúlt három évben nem került sor, így valószínűtlennek tűnik, hogy az organizmusok a felszínről származzanak.

A kutatók éppen ezért úgy vélik, hogy a minták csak az űrből jöhettek, és véleményük szerint hasonló apró élőlények folyamatosan érkeznek a világűrből a bolygó légkörébe, és persze más égitestekre is, vagyis a pánspermia-elmélet helyes feltevéseken alapul. A kutatócsoport léggömbje 22−27 kilométeres magasságban gyűjtött mintákat, majd visszatért a felszínre. Az elemzést végző szakértők egy kovamoszat héjának töredékére és néhány szokatlan mikrobára akadtak a mintákban.

Az eredményekkel a független szakértők szerint több probléma is akad. Egyrészt semmi bizonyíték arra, hogy valóban egy kovamoszat héjára akadtak rá a kutatók, a többi „szokatlan” leletetről pedig leginkább ők maguk sem tudják, hogy valóban élőlények-e. Amennyiben azonban valóban léteznek moszatok a légkör magasabb rétegeiben, jóval valószínűbbnek tűnik, hogy valamilyen módon (vulkáni tevékenység, emberi kontamináció) mégiscsak a felszínről kerültek oda, minthogy az űrből származnak. Bár a pánspermia elmélete, amely szerint az élet csírái az egész univerzumban jelen vannak, és csak a megfelelő körülményekre várnak a „kibontakozáshoz”, rendkívül izgalmas eshetőségeket vet fel, ez a kutatás közel sem szolgáltat elegendő bizonyítékot alátámasztására.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward