Űrkikötő épül az Egyesült Királyságban

Ha minden a tervek szerint alakul, az első európai űrrepülőtér 2018-ra működőképes lesz.

Űrkikötő épül az Egyesült Királyságban

Az angol kormány támogatását adta az első Európában helyet kapó kereskedelmi űrrepülőtér megépítéséhez, így egy napon a nem túl távoli jövőben Newquay vagy Glasgow határából indulhatnak útjukra az űr felé tartó rakéták. A hasonló űrkikötők megépítésével egyben a földi közlekedést is fel lehetne gyorsítani, vélik a tervezet kiötlői, űrrepülőkkel például mindössze két óra alatt megtehető lehetne a Nagy-Britannia és Ausztrália közti távolság.

Az új űrrepülőtér része a brit kormány nagyreményű terveinek, amelyek révén idővel vezető szerepre kívánnak tenni a magánűrrepülésben, erősítette meg Robert Goodwill repülésügyi miniszter. A kormánydöntést egy három hónapos konzultációs időszak előzte meg, amelynek során az űrrepülési szakértők mellett a repülőterek és repülőtársaságok véleményét is meghallgatták a tervezettel kapcsolatban. A felek meghallgatása után egyebek mellett az a döntés született, hogy az űrkikötőt mind biztonsági, mind turisztikai okokból egy tengerparti helyszínen lesz célszerű megépíteni.

Ami a potenciális helyszíneket illeti, a végső listán Campbeltown, Glasgow, Stornoway (mindhárom Skócia), Newquay (Anglia) és Llanbedr (Wales) szerepel. Hosszas válogatásra nem lesz idő, hiszen a tervek szerint az űrkikötőt már 2018-ra használhatóvá akarják tenni. A brit kormány azt reméli, hogy ahogy a repülőtér építése megkezdődik, a SpaceX-hez és a Virgin Galactichez hasonló magáncégek is bejelentik majd igényüket az űrkikötő használatára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward