Ultrakönnyű, mégis hatékony napelemek jöhetnek

Ha a Warwick Egyetemen kifejlesztett technológia tényleg működőképes, rövidesen bankkártya méretű napelemekkel tölthetjük e-könyv olvasónkat vagy mobilunkat akát kint, akár bent használjuk ezeket.

Ultrakönnyű, mégis hatékony napelemek jöhetnek

A Warwick Egyetem kutatói kidolgoztak egy újfajta napelemes technológiát, amely rövidesen lehetővé teheti, hogy akár mozgás közben, alacsony megvilágítottság mellett is feltölthessük elektronikus készülékeinket. A Molecular Solar nevű céggel közösen végzett kutatás olyan organikus napelemcellát eredményezett, amely elegendő feszültséget generál a lítiumion-akkumulátorok közvetlen feltöltéséhez, így nincs szükség egyszerre több cella sorba kötésére. A cellák részleges árnyékban is jól funkcionálnak, így kiválóak lehetnek például e-könyv olvasók, fényképezőgépek vagy mobiltelefonok feltöltéséhez.

A szolár technológia harmadik generációjaként emlegetett szerves napelemeket (OPV) olcsó előállítani, a végeredmény könnyű lesz és kompatibilis a hajlékony alapanyagokkal is, így ideális módszert jelent a hordozható elektronikai készülékek feltöltéséhez. A mostani kutatás során a szakértőknek sikerült megoldást találniuk arra a problémára is, hogy az ilyen cellák alacsony megvilágítottság mellett hajlamosak túl alacsony kimenő feszültséget produkálni.

Az új cella 7 voltos üresjárati feszültséget produkál, így alkalmas lehet a 4 V körüli lítiumion-akkuk feltöltéséhez. Tim Jones professzor, a projekt vezető kutatója szerint a mostani prototípus óriási lépést jelent az olcsón legyártható és hordozható készülékeink töltésére tényleg praktikusan használható napelemek megvalósulása felé. Elképzelése szerint a kereskedelmi forgalomba kerülő termék egy bankkártyánál nem nagyobb napelem lehet, amely az e-könyv olvasóra vagy a mobilra csatlakoztatva folyamatosan tölti azt, függetlenül attól, hogy kint vagy bent olvasunk vagy pötyögünk ezeken.

A következő lépés a napelemen alapuló töltő tényleges megépítése lesz, majd jöhet annak kiötlése, hogyan lehetne a sorozatgyártást minél olcsóbban megvalósítani.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward