Újszülött óriásbolygót találtak a közelben

A 2MASS 1155–7919 b mindössze 330 fényévre van a Földtől.

Újszülött óriásbolygót találtak a közelben

A nemrégiben felfedezett planéta gigantikus, és számos kérdést felvet a létező bolygókeletkezési elméletekkel kapcsolatban. A 2MASS 1155–7919 b ugyanis az amerikai RIT kutatóinak vizsgálatai szerint 10-szer nagyobb a Jupiternél, és 600 csillagászati egységre (Nap–Föld-távolság) kering csillagától. Összevetésképpen a Jupiter Naptól való átlagos távolsága 5,2 csillagászati egység.

Jelen pillanatban senki sem tudja, hogyan formálódhatott egy ennyire nagy bolygó ilyen távol a központi égitesttől. Jelen esetben ugyanis az kizártnak tekinthető, hogy képződése után vándorolt távoli pályára a bolygó, a csillag ugyanis mindössze 5 millió éves, így a planéta minden bizonnyal még ennél is fiatalabb. A kutatók az európai fejlesztésű Gaia űrtávcsővel fedezték fel a bolygót, amelynek célja, hogy kozmikus környékünk minden eddiginél pontosabb, háromdimenziós térképét készítse el.

A bolygó célzott tanulmányozása alapján szintén nagyon valószínűnek látszik, hogy az egészen frissen alakult ki és teljesen még nem is fejezte be a formálódást. Ami azért is nagyon izgalmas, mert bár az exobolygók ezreit felfedező Kepler űrtávcső pályafutása során több hasonló méretű és távolságú planétát is felfedezett, ezek mind idős rendszerekben keringtek.

Galéria megnyitása

A hasonló méretű égitestek kapcsán egyébként az is komoly kérdést jelent a kutatók számára, hogy ezek bolygónak tekinthetők-e, vagy inkább energiát alig termelő, alacsony tömegű csillagoknak, úgynevezett barna törpéknek. A 2MASS J1155–7919 kapcsán a nagy távolságban való formálódás rejtélyét tovább mélyíti, hogy a központi csillag is meglehetősen pici, halvány és hideg.

Egy ennyire fiatal és méretes óriásbolygó tanulmányozása fontos lépést jelenthet a bolygók és csillagok közti átmeneti zóna megértése felé, főleg annak fényében, hogy a kérdéses égitest rendkívül közel van. A szakértők azt tervezik, hogy a következő időszakban a legújabb műszerekkel részletes spektroszkópos és másfajta felvételeket készítenek a rendszerről, hogy megismerjék annak anyagi összetételét, hőmérsékleti viszonyait és egyéb jellemzőit, hátha így sikerül megfejteni a legnagyobb ismert bolygók (vagy nem bolygók) keletkezésének rejtélyét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap