Újszülött bolygót kaptak lencsevégre a csillagászok

Az eddigi legjobb fotót egy bolygó formálódásáról az Max Planck Intézet munkatársai készítették.

Újszülött bolygót kaptak lencsevégre a csillagászok

Mintegy 370 fényévre a Földtől van egy nagyon fiatal csillag. A PDS 70 mindössze 5,4 millió éves, és korából kiindulva a szakértők egy ideje már sejtették, hogy talán bolygók is formálódhatnak körülötte. A rendszerről készült korábbi képeken ugyanis látszott, hogy a csillagot körülvevő protoplanetáris korong egyes részeiről hiányzik az anyag, ami általában biztos jele annak, hogy ott egy bolygó képződik, magába gyűjtve a csillag keletkezése után visszamaradt gázt és port.

A kutatók ennek igazolására az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT nevű távcsövével is megvizsgálták a csillag környékét. Hogy az esetleges bolygókat is elcsípjék, kitakarták a csillag fényét, amelyben normális esetben elvesznének a jóval halványabb planéták. Így sikerült lencsevégre kapni a PDS 70b katalógusjelű objektumot, amely nagyjából 22 csillagászati egységre kering csillagától, vagyis körülbelül olyan pályán halad, mint az Uránusz a Nap körül.

A bolygó, amely néhányszor nehezebb a Jupiternél, még jelenleg is formálódik, így sokkal forróbb a Naprendszer gázóriásainál. Felhős felszínén nagyjából 1000 °C lehet a hőmérséklet a vizsgálatok alapján.

Bár a csillagászok korábban is találtak születő bolygókat távoli csillagok körül, gyakran vita tárgyát képezi, hogy ezen felvételek pontosan mit mutatnak. Gyakran ugyanis nehéz megállapítani, hogy a protoplanetáris korong ködös belsejében valóban egy bolygó vagy valami más látszik. Az ilyen képek ráadásul alapos feldolgozáson esnek át, amely során olyan dolgok is odakerülhetnek rájuk, amelyek a valóságban nincsenek ott.

A mostani felfedezést azonban kevesen fogják vitatni, hiszen a szakértők hosszú ideje, több különböző módszerrel is vizsgálják a rendszert. Rendszeres időközönként többféle hullámhosszú felvételt készítenek a protoplanetáris korongról, és a képeket többféle programmal is feldolgozzák, így gyakorlatilag kizárt, hogy a születőben lévő bolygó képe műtermék.

A kutatók a következő időszakban is folytatják a rendszer megfigyelését, és azt remélik, hogy ahogy telik az idő, olyan változásokat észlelhetnek, amelyek révén részletesebb képet alkothatnak a bolygókeletkezés sebességéről és folyamatáról is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward