Újra Amerikáé a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép

A szuperszámítógépek rohamos fejlődését mutatja, hogy a júniusi listán már 20 gép teljesítménye haladja meg az egy petaflopot, míg tavaly novemberben még csak tíz szupergép érte el ezt a szintet.

Újra Amerikáé a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium szuperszámítógépe a legnagyobb teljesítményű gép jelenleg az évente kétszer kiadott Top500-as lista alapján. Másfél millió processzormagjával és másfél millió gigabájtos memóriájával az IBM BlueGene/Q architektúrára épülő Sequoia nevű rendszer összteljesítménye már 16,32 petaflop másodpercenként, amely másfélszerese az előző első helyezett japán Fujitsu K Computer teljesítményének.

A Sequoia feladata nukleáris robbantásokat szimulálása olyan részletességgel, amely előzőleg elképzelhetetlennek tűnt. A segítségével tényleges robbantások nélkül is kipróbálhatók az atomfegyverek, amelyek tesztelésével 1992-ben hagyott fel az Egyesült Államok.

A legutóbbi, novemberben kijött Top500-as listán még egyetlen BlueGene-rendszer sem jutott be az első tízbe, a legújabb változaton azonban már négy ilyen gép is szerepel az élen: a Sequoián kívül az Argonne Nemzeti Labor 8,2 petaflopos rendszere, valamint egy olasz és egy német szuperszámítógép. A rohamos fejlődést mutatja az is, hogy a júniusi listán már 20 gép teljesítménye haladja meg az egy petaflopot, míg tavaly novemberben még csak tíz szupergép érte el ezt a szintet. Tavaly óta a listán szereplő gépek összteljesítménye is közel duplájára nőtt 74,2-ről 123 petaflopra.

A Top500 gépeinek többsége Intel Xeon processzorra épül, és az Intel egy új processzoron is dolgozik, amelyet kifejezetten szuperszámítógépekbe szánnak. A Xeon Phi névre keresztelt chip több mint ötven processzormaggal bír majd, és másodpercenként billiónyi számítás elvégzésére lesz képes.

A szuperszámítógépek egyre jelentősebb szegmensét jelentik az iparágnak, így egyre nagyobb befektetési lehetőséget jelentenek, mondta el Raj Hazra, az Intel részéről. A következő években egyre több cég kezdi el használni ezeket a rendszereket a legkülönbözőbb feladatok elvégzésére a pénzügyi modellezéstől kezdve a filmkészítésig.

A Sequoia még mindig nem érte el teljesítőképessége határát, mire az év végére befejezik a teljes rendszer üzembe helyezését, teljesítménye meg fogja haladni a 20 petaflopot. Ahogy a labor munkatársai szemléletesen elmagyarázták, ha bolygónk összes lakója zsebszámológépet ragadna, 320 évig tartana végigérni annyi számításon, amennyit a Sequoia egyetlen óra alatt végrehajt.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward