Ujjbegyeink is gondolkodnak

A svédországi Umeå Egyetem kutatói szerint az ujjbegyeinkben található neuronok az agytól független számításokat végeznek, és maguk kezdik meg a tapintással beszerzett információk feldolgozását.

Ujjbegyeink is gondolkodnak

Agyunk igen elfoglalt rendszer, így tulajdonképpen nem csoda, hogy némely feladatokat „kiutal” a környéki idegrendszer számára. A svédországi Umeå Egyetem kutatói egy ilyen működésre derítettek fényt: felfedezésükszerint az ujjbegyeinkben található neuronok az agytól független számításokat végeznek.

Az idegsejtek a vizsgálatokalapján maguk dolgozzák fel az érintés intenzitásával és a kitapintott tárgy formájával kapcsolatos információk egy részét, még mielőtt a jelek megkezdenék útjukat az agy felé. A felfedezés tehát cáfolja azt a korábbi feltételezést, miszerint bőrünket szimplán érzékelésre használjuk, és a receptorok által detektált információk tényleges értelmezése az agyban történik meg.

Az ujjakban kétfajta nyomásra érzékeny idegvégződés található: a Meissner-testek és a Merkel-korongok. Előbbiek a felszíni, enyhe, gyors deformációkra reagálnak, utóbbiak pedig a lassabb, mélyebb nyomáshatást kiváltó formákat (például az éleket) észlelik. A szakértők egy ideje már sejtik, hogy a két szenzortípus szoros együttműködésben dolgozik már az érzékelés első helyszínén, a bőrben is, és ennek során nem egyszerűen továbbítják a befutó jeleket az agyba, hanem az információk egy részét feldolgozzák, mielőtt azok továbbmennének.

Az elmélet tesztelésére a szakértők változatos formák megérintése közben vizsgálták 44 önkéntes idegi működéseit. Az elektródák egyikével a kéz egy részének beidegzését végző nervus medianus működését monitorozták. Az mérések során az eltérő élű formák kitapintásakor eltérő intenzitással és frekvencián tüzeltek az idegsejtek, vagyis úgy tűnik, hogy az ujjakban található neuronok létrehoztak egy kódot, amelynek révén információkat továbbítanak az agyba a megérintett tárgy alakjával kapcsolatban.

Korábban a kutatók úgy gondolták, hogy hasonló mutatványra csak az agykérgi neuronok képesek, vagyis ezekben zajlik a tapintáskor észlelt adatok feldolgozása. A szakértők a továbbiakban azt szeretnék kideríteni, hogy vajon hasonlóan viselkednek-e az ujjbegyek idegsejtjei a tárgyak domborulatainak és mozgási irányának érzékelése közben is, ezen információk kizárólagos feldolgozási helyének ugyanis szintén az agyat tartották egészen mostanáig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward