Újfajta sebészeti spray előzheti meg a rák kiújulását

A UCLA kutatói által kifejlesztett gél immunserkentő összetevői segítenek elpusztítani a műtéti területen esetlegesen ottmaradt rákos sejteket.

Újfajta sebészeti spray előzheti meg a rák kiújulását

A sebbe fújható anyag kalcium-karbonát nanorészecskéket tartalmaz, és ezekbe olyan antitestek vannak becsomagolva, amelyek célzottan a tumorsejtek egy fehérjéjét támadják, azt a proteint, amely segít elrejtőzni a daganatos sejteknek az immunrendszer elől. A nanorészecskék lassan feloldódnak az enyhén savas műtéti területen, és elősegítik a makrofágok működését, amelyek feladata az idegen sejtek eltakarítása a szervezetből. Az említett CD47-fehérje blokkolásával a tumorsejtek is idegenként azonosítódnak, így a szervezet védelmi rendszere el tud bánni velük.

A gél, amely így nagyban elősegíti, hogy a tumorok eltávolítása során a testben maradt daganatos sejtek elpusztuljanak, a T sejtek működését is képes serkenteni a vizsgálatok szerint, így még hatékonyabban lesz a beteg sejtek elleni védelem. A kutatók melanomás egereken tesztelték a fejlesztést, miután a tumort eltávolították ezek testéből. A gél hatékonyan akadályozta meg a maradvány tumorsejtek osztódását a rágcsálóknál: az egerek 50 százaléka legalább 60 napot túlélt a műtét után anélkül, hogy a tumor újra kifejlődött volna.

Galéria megnyitása

A műtét után a testben maradt tumorsejtek legnagyobb veszélye, hogy ezek a véráramba kerülve eljutnak más helyekre, ahol áttétes tumorokat okoznak. A sejtek gátlásával azonban az egereknél ezt is sikerült megakadályozni. A szer tesztelését egyelőre állatokon tervezik folytatni, hogy megállapítsák az optimális dózist és alkalmazási gyakoriságot, majd remélhetőleg rövidesen az emberi kipróbálásra is sor kerülhet.

„Ez a sebbe fújható gél nagyon ígéretes fegyvert jelenthet a rákgyógyítás egyik legnagyobb kihívása ellen” – mondja Zhen Gu, a fejlesztő csoport egyik tagja. „A rák legrosszabb tulajdonsága, hogy terjed, és a rákos daganatokkal rendelkező betegek 90 százaléka abba hal bele, hogy a tumor kiújul vagy áttétek képződnek.” Az új szer pedig, ha embereken is beválik, nagyban csökkentheti ennek kockázatát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap