Újfajta lencse készült az emberi szem mintájára

Az emberi szemlencsét imitáló találmány a hagyományos lencsékkel ellentétben nem egyetlen törésmutatóval rendelkezik, hanem több ezer, különféle optikai tulajdonságú rétegből épül fel.

Újfajta lencse készült az emberi szem mintájára

A természethez fordulva inspirációért, amerikai kutatók egy csoportja újfajta mesterséges lencsét hozott létre, amely az emberi szemlencsével közel azonos felépítésű. A több ezer nanovastagságú polimerrétegből felépülő lencse egy napon megoldást jelenthet különféle szemsérülésekre vagy a szemlencsét érintő betegségekre, látásproblémákra, illetve különféle megfigyelőrendszerekben is alkalmazható lehet.

A GRIN névre keresztelt lencsében a fény a behatolás mélységétől függően különböző mértékben verődik vissza, illetve törik, ami alapvető változást jelent a hagyományos lencsékkel szemben, ahol a felszín alakja és az alapanyag törésmutatója határozza meg, hogy mi történik a fénysugárral. Az emberi szem is úgy működik, ahogy a GRIN-lencsék, mondta el Michael Ponting, a kutatás egyik résztvevője. Ahogy a fény behatol a szemben, a különböző rétegek eltérő mértékben törik meg a sugarat. Ilyen módon különösebben bonyolult optikai összeállítás nélkül is hatékonyan szabályozható a fény útja. Ezt igyekeztek lemásolni a szakértők a projekt során.

Ennek érdekében eltérő optikai tulajdonságokkal rendelkező, nanométeres vastagságú anyagrétegeket halmoztak egymásra, és ezekből építették fel a lencsét. Az így felépített lencse a rétegek elrendezésétől függően különféle célokra alkalmas miniatűr orvosi képalkotó készülékek létrehozásától kezdve a szervezetbe beültethető lencsék megalkotásáig.

Jelenleg a szembe beültetett mesterséges lencsék a szemüveghez vagy a kontaktlencséhez hasonlóan a szemvizsgálat alapján betegre előírt módon fókuszálják a fényt. Ezek az implantátumok azonban sosem vehetik fel a versenyt a szemlencsével, mivel egységes törésmutatójuk miatt nem lesznek képesek az eredetivel összehasonlítható minőségű képet közvetíteni. A GRIN technológiája viszont megoldást jelenthetne erre is.

A projekt eddigi eredményei olyannyira biztatóak, hogy jelenleg már azon dolgoznak a szakértők, hogy mely területeken lehetne elsőként forgalomba hozni a technológiát. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward