Újfajta fényforrás veheti át a LED helyét

A FIPEL nevű elektrolumineszcens fényforrás tökéletes fehér fényt bocsát ki magából, és hatásfoka felveszi a versenyt a LED-ekével.

Újfajta fényforrás veheti át a LED helyét

A Wake Forest Egyetem kutatói újfajta megoldást dolgoztak ki a nagyobb (és kisebb) terek megvilágítására. A FIPEL nevű elektrolumineszcens technológia eredményeként lágy fehér fény keletkezik, amelyet sokkal jobban visel az emberi szem, mint a fluoreszcens lámpák enyhén sárgás vagy a LED-ek kékes színét.

A kutatócsoport egy nanoszinten strukturált polimer mátrixot használ az elektromos áram fénnyé alakítására. A háromrétegű anyag tökéletes fehér fényt bocsát ki, és bármilyen méretre vágható, illetve formája is szabadon alakítható, így elvileg akármilyen alakú világítótest legyártható belőle, amely aztán a már létező foglalatokban is felhasználható lesz. A nanoszerkezet változtatása révén másfajta színű fényforrások is megalkothatók a módszerrel.

A fényforrás hatásfoka legalább kétszerese a kompakt fénycsövekének, amelyeket a köznyelv csak energiatakarékos izzóknak hív, és bátran felveszi a versenyt a LED-ekkel is. Az általa kibocsátott fény azonban sokkal kevésbé fárasztja a szemet, mint a többi mesterséges fényforrás, és mivel polimer alapanyagú, nem törik össze, ha esetleg leesik vagy nekiütődik valami, így sokkal biztonságosabb a használata.

A FIPEL technológiával működő égők ezen felül rendkívül hosszú életűnek ígérkeznek: az első működő prototípus immár tíz éve folyamatosan világít, mondta el David Carroll, a kutatás vezetője. Az újfajta fényforrások iránt már több gyártó is érdeklődött, és ha minden jól megy, akár már jövőre piacra kerülhetnek az első darabok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward