Újabb kvázi-holdat találtak a Föld közelében

A nemrég felfedezett égitest a Nap körül kering, de sosem távolodik el túlságosan a Földtől, így akár egy űrmisszió számára is vonzó célpontot jelenthet.

Újabb kvázi-holdat találtak a Föld közelében

A Föld új kísérőjét fedezték fel a NASA szakértői: a 2016 HO3 katalógusjelű aszteroida az úgynevezett kvázi-holdak közé tartozik, mivel a Nap körül kering, de útja során sosem távolodik el nagyon a Földtől, és bolygónkról nézve úgy tűnik, mintha körülöttünk keringene. A mindössze 40–100 méteres kisbolygót először 2016 áprilisában vették észre a kutatók a Pan-STARRS obszervatórium által készített friss felvételeken. Ezt követően régebbi fotókon is sikerült azonosítani az égitestet, így annak pályáját is meg tudták határozni a szakértők.

Mint az adatokból kiderült, a 2016 H03 pályája nagyon hasonlít a Földéhez: pályasíkja 8 fokkal tér el bolygónkétól, pályaideje pedig mindössze 16 órával hosszabb egy földi évnél. Enyhén megdöntött, elliptikus pályájának köszönhetően a kisbolygó időnként nálunk közelebb kerül a Naphoz és felgyorsul, máskor viszont távolabbra sodródik a Földnél, és lelassul. Bolygónktól mért távolsága 14–40 millió kilométer között ingadozik.

Az égitest mozgásáról készült, fent látható animációból egyértelműen kitűnik, hogy a kisbolygó a Nap körül kering, de sosem szakad el a Földtől. Bolygónkról nézve ráadásul úgy tűnik, mintha akörül keringene. Mivel az égitest pályaideje picit hosszabb a Földénél, azt várnánk, hogy idővel elsodródik, és lemarad mögöttünk. A szakértők megfigyelései szerint azonban nem ez a helyzet, mivel a Föld gravitációja magával „rángatja” az égitestet, gondoskodva arról, hogy sose kerüljön túlságosan távol bolygónktól. Az aszteroida így további néhány száz évig biztosan a közelünkben marad majd, ahogy ezt tette az elmúlt évszázadokban is.

Hogy eddig miért nem fedezték fel a kutatók az égitestet, arra az a magyarázat, hogy a kisbolygó nagyon pici és halvány. Fényessége földközelpontján sem haladja meg a 21 magnitúdót, így megpillantásához komoly távcsőre van szükség. Az égitest közelsége és pályája ugyanakkor érdekes lehetőségeket vet fel a jövőbeni űrmissziókkal kapcsolatban. Mivel a 2016 HO3 relatíve lassan mozog bolygónkhoz képest, és sosem távolodik el különösebben tőlünk, ideális célpont lehet egy űrszonda vagy akár az emberi felfedezők számára is, hiszen megközelítése rövid időt és kevés üzemanyagot vesz igénybe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward