Újabb ismétlődő rádiókitörést észleltek

Ezzel immár két olyan, galaxisunkon kívüli forrást azonosítottak a kutatók, amely ismeretlen okból elképesztő energiájú ismétlődő rádiólöketeket bocsát ki.

Újabb ismétlődő rádiókitörést észleltek

Az ég minden irányából érkeznek felénk rejtélyes jelek, amelyek eredetét egyelőre nem ismerjük. Ezek között kiemelt helyet foglalnak el a gyors rádiókitörések, vagyis az FRB-k, amelyek a Tejútrendszeren kívülről származó intenzív rádiólöketek. Az ilyen jelek évmilliárdokat utaznak fénysebességgel, mire elérik a földi távcsöveket, majd pár ezredmásodpercre egy teljes galaxis intenzitásával villannak fel, hogy aztán eltűnjenek.

Bár az elmúlt években több mint 50 FRB-t sikerült észlelniük a szakértőknek, egy ezek közül is kiemelkedett különlegességével: az FRB 121102 ugyanis ismétlődik. Az először hat éve, 2012 novemberében észlelt jel kiindulási irányából újabb és újabb jelek érkeznek, időnként másodpercenként többször is. A jelsorozat pedig kivételes módon azt is lehetővé tette, hogy a rádiójelek forrását is pontosabban meghatározzák: azok egy 3 milliárd fényévre található galaxisból származnak.

A csillagászok az FRB 121102 felfedezése óta keresgélnek hasonló jeleket, hogy megválaszolhassák azt a kérdést, valami egyedi és kivételes jelenségről van szó, vagy olyanról, amely másutt is előfordul, csak még nem akadtunk rá. A több éves kutakodás mostanra meg is hozta az eredményt: egy nemzetközi kutatócsoport szerdán bejelentette, hogy ráakadtak egy második ismétlődő FRB-re. Egy újonnan megépített kanadai rádiótávcső idén nyáron hat gyors rádiókitörést észlelt, amelyek mind az égbolt ugyanazon pontjáról érkeztek: az FRB 180814 forrása a jelek szerint 1,5 milliárd fényévre van a Földtől. (Ugyanez a kutatócsoport az új távcsővel további 12 egyszeri FRB-t is detektált, amivel 65-re emelkedett az ilyen észlelések száma.)

Galéria megnyitása
A kanadai CHIME rádiótávcső

A két ismétlődő jel ráadásul hasonlít is egymásra, ami még izgalmasabbá teszi a felfedezést. Mire az ilyen rádiójelek megérkeznek a Földre, frekvenciatartományuk a megtett út hossza, és a kozmosz anyagával való találkozás miatt jelentősen szétterül. És bár az FRB 121102 és az FRB 180814 nagyon eltérő helyről és útvonalon érkezett, torzulásuk hasonló mintázatot mutat.

Hogy ez mennyire igaz és mennyire meglepő fordulat, azt jól demonstrálja, hogy a felfedezést egy konferencián prezentáló kutatók, még a szakértő hallgatóságot is meg tudták viccelni a jelekkel. „Kiraktak néhány diát a jelekről készült képekkel, és mindenki mondta, hogy oké, ezt már láttuk. Majd az előadó közölte, hogy igazából ezeket a jeleket még senki sem láthatta, mert egy új ismétlődő FRB-ről van szó” – mondja Shami Chatterjee, a Cornell FRB-kutatója, aki a mostani felfedezésben nem vett részt. „Elképesztő a hasonlóság.”

Mindez azt sugallja, hogy a két ismétlődő FRB hasonló környezetből származik, ami persze nem zárja ki, hogy másfajta körülmények között is képződhetnek hasonló jelek, csak ezeket eddig még nem észleltük. Messzemenő következtetéseket azonban egyelőre senki sem akar levonni, hiszen még az új felfedezéssel együtt is csak két „példányát” ismerjük a rejtélyes kozmikus jelenségnek, és ahhoz, hogy elkezdjük megfejteni ennek hátterét, sokkal több hasonló esemény megfigyelésére lenne szükség.

Amikor 2007-ben detektálták az első FRB-t, a jel annyira képtelennek tűnt, hogy a szakértők először azt hitték, a távcső műszereinek zaja kelti azt. Aztán kiderült, hogy több milliárd fényévnyi távolságból származik, valamiért mégis annyira intenzív, hogy detektálható a Földről. Az azóta észlelt további jelek és az ismétlődő FRB-k jelei azt sugallják, hogy ezek nagyon erős mágneses környezetből származnak, amit magas hőmérséklet is jellemez. Így az elsődleges „gyanúsítottak” közt találjuk a szupernehéz fekete lyukakat, a neutroncsillagokat, vagy ezek egyik altípusát, a rendkívül gyorsan forgó magnetárokat.

Galéria megnyitása
Egy magnetár fantáziarajza

Az első ismétlődő FRB felfedezése előtt a kutatók azt hitték, hogy a rádiójelek kozmikus ütközések vagy robbanások nyomán indulnak útjukra, mondván hogy ekkora energia felszabadulását semmilyen égitest nem vészelheti át. Az ismétlődő jelek detektálásával aztán kiderült, hogy mégis létezik olyan folyamat, amelyben az megsemmisülés veszélye nélkül lehet ilyen erős jeleket leadni.

Ennek kapcsán rögtön felmerült az is, hogy a jelek talán más civilizációktól származhatnak. Bár információ hiányában egyelőre ezt sem lehet kizárni, a rádiójeleket kutatók szerint elég valószínűtlen, hogy így lenne. Ennek egyik oka, hogy a jelek egyszerűen túl sok forrásból származnak, és nem tűnik esélyesnek, hogy időben nagyjából egyszerre ennyi, hasonlóan fejlett és kommunikálni próbáló faj létezzen odakint. A másik magyarázat pedig az, hogy a FRB-k keltése annyira energiaigényes folyamatnak tűnik, ami nem igazán egyeztethető össze az élettel. Ha a Föld közelében képződne egy ilyen kitörés, valószínűleg mind elpusztulnánk, mondják a szakértők.

A gyors rádiókitörések ugyanakkor képződésük módján túl más okból is érdekesek. Mivel óriási távolságokat tesznek meg, az univerzum anyagával és szerkezetével kapcsolatban is információkat szolgáltatnak, hiszen a menet közben történt interakciók „lenyomata” bele vannak kódolva a jelekben, így ennek megfejtése révén új információkat tudhatunk meg arról, milyen környezeten haladta át.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap