Újabb hipersebességű csillagot találtak

A több mint 1,77 millió km/órával száguldó égitest a második legfényesebb a nagyjából 20 hasonló ismert objektum közül, amelyek tanulmányozása új információkat árulhat el a sötés anyaggal és a Tejútrendszer központjában elhelyezkedő szupernehéz fekete lyukkal kapcsolatban is.

Újabb hipersebességű csillagot találtak

Minden eddiginél nagyobb és közelebb elhelyezkedő hipersebességű csillagot fedeztek fel egy amerikai és kínai szakértőkből álló kutatócsoport tagjai. A több mint 1,77 millió km/órával száguldó égitest a második legfényesebb a nagyjából 20 hasonló ismert objektum közül, amelyek tanulmányozása a szakértők reményei szerint új információkat árulhat el a Tejútrendszer központjában elhelyezkedő szupernehéz fekete lyukkal, illetve a sötét anyaggal kapcsolatban is.

A galaxisunkat körülvevő sötét anyagból álló halót közvetlenül nem látjuk ugyan, gravitációs hatásait azonban képesek vagyunk észlelni, mondja Cseng Cseng, a kutatás kínai vezetője. A csillagok sebességéből és pályájából következtetéseket tudunk levonni arra vonatkozólag, hogy milyen is az a burok, amely körbeveszi és egyben tartja csillagrendszerünket.

Az elmúlt évtized folyamán a szakértők körülbelül 20 olyan égitestre akadtak rá, amely a hipersebességű csillagok kategóriájába esik. Ezek a feltevések szerint egykor hármas rendszerek tagjai voltak, azonban túl közel kerültek a Tejútrendszer központi fekete lyukához. A 4 millió naptömegű objektum a trió egyik tagját befogta, a maradék kettőt pedig parittyaszerűen kilőtte, a galaxisból kifelé irányuló, nagysebességű pályára állítva azokat. A kettős rendszer instabillá vált, így idővel egyetlen égitestté egyesült. A szakértők számításai szerint ilyen eseményre körülbelül 100 ezer évente egyszer kerülhet sor.

Cseng és kollégái a Pekingtől nem messze található LAMOST távcsővel vizsgálódva akadtak rá az új csillagra. A LAMOST négyezer optikai szálból épül fel, és egyszerre akár négyezer csillag spektrumát is képes leolvasni, információkat szolgáltatva az égitestek sebességével, hőmérsékletével, fényességével és méretével kapcsolatban. A projekt fő célja a Tejútrendszer szerkezetének felderítése, amit a csillagok eloszlásának minden eddiginél alaposabb feltérképezése révén igyekeznek megvalósítani.

A LAMOST-HVS1 néven katalogizált csillag azért lógott ki nagyon társai közül, mert sebessége majdnem háromszor akkora, mint a Tejútrendszer átlagos csillagaié. Naprendszerünkhöz képesti relatív sebessége 2,2 millió km/óra, a galaxis központjához képest pedig 1,77 millió km/órával halad. Bár ez az eddigi legközelebbi hipersebességű csillag, így is rendkívül távol helyezkedik el a Naprendszertől, hiszen 42 ezer fényévnyire található tőlünk. A LAMOST-HVS1 kilencszer nehezebb a Napnál, és sokkal fényesebb is nála. Hőmérséklete négyszerese fényessége 3400-szorosa központi csillagunkénak. A hipersebességű égitest ugyanakkor rendkívül fiatal, hiszen a rendelkezésre álló adatok alapján mindössze 32 millió éves.

„Ha az ember egy tehéncsordát szemlélve arra lesz figyelmes, hogy az egyik állat hirtelen 100 km/órával kezd száguldozni, egy dologban biztos lehet: valami fontos történik. Még akkor is, ha elsőre nem feltétlenül világos, mi a nagy sebesség oka” – mondja Ben Bromley, a Utah-i Egyetem kutatója. „A hipersebességű csillagok kapcsán a legnagyobb rejtélyt az jelenti, hogy honnan származnak. Jelenleg a galaxis központjában található fekete lyuk az első számú gyanúsítottunk.”

Az ismert hipersebességű csillagok mindegyike a Tejútrendszer korongja fölött helyezkedik el, és eloszlásuk azt sugallja, hogy a galaxis központjából indultak útnak, magyarázza Cseng. A Tejútrendszer látható részének átmérője legalább 100 ezer fényév, de a kutatók szerint a sötét anyagból álló burokkal együtt a galaxis kiterjedése elérheti az egymillió fényévet is. Ahogy a hipersebességű csillagok áthaladnak a rejtélyes sötét anyagon, amely az elméletek szerint az univerzum tömegének jelentős részét tartalmazza, sok érdekes újdonságra deríthetnek fényt ezzel kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward