Újabb hatvan műholdat juttatott az űrbe a SpaceX

Elon Musk cége sorozatban az 50. sikeres kilövésén van túl.

Újabb hatvan műholdat juttatott az űrbe a SpaceX

A májusi első ilyen startot követően november 11-én sor került a SpaceX második tömeges műholdfellövésére is: a cég ezúttal is 60 űreszközt juttatott alacsony Föld körüli pályára. A kilövésben részt vevő Falcon–9 hordozórakéta első fokozat ezzel a küldetéssel együtt immár negyedszer repült, és ismét sikeresen landolt az Atlanti-óceánon várakozó drónhajóra.

A Starlink-konstelláció célja, hogy a Föld szinte minden pontján szélessávú lefedettséget biztosítson az internetezni vágyóknak. Az alapkonstelláció 400 műholdból áll majd, ezeket összesen hét további kilövés során tervezik feljuttatni (ebből kettő már meg is történt), hogy az így készen álló alaphálózattal már valamiféle korlátozott szolgáltatást is elindítsanak, a globális szolgáltatás eléréséhez azonban összesen 24 hasonló rakományra lesz szükség. A teljes tervezett konstelláció 12 ezer műholdat számlál majd, amelyek három burokban veszik körül a Földet (340, 550 és 1150 kilométeres magasságokban). Ez a hálózat a következő évtized során készülhet el, utána pedig akár 42 ezer műholdasra is bővülhet.

Galéria megnyitása

Ez a menetrend persze változhat, például azért, mert az elsőként felbocsátott műholdak közül már csak 55 van pályán, és a második adat Starlink-űreszközön több módosítást is végrehajtottak a szakértők az előző műholdakhoz képest, amelyek úgy tűnik, hogy még egyszerűsített változatok voltak. Az új műholdak már a Ka- és a Ku-sávban is sugároznak majd, illetve úgy lettek kialakítva, hogy gyorsan elégjenek a légkörben pályafutásuk befejeztével.

A SpaceX ezzel kívánja megelőzni a Föld körüli pályán keringő űrszemét felhalmozódását, azokra az aggályokra ugyanakkor egyelőre nem reagáltak, hogy az általuk jelentősen megnövelni tervezett Föld körüli forgalom milyen veszélyeket tartogat, illetve hogy ilyen mennyiségű műhold felkerülése milyen hatással lehet a felszíni csillagászati észlelésekre.

Galéria megnyitása

Ahogy ezzel már többször foglalkoztunk, a SpaceX nem az egyetlen cég, amely az űrből szeretne netet sugározni a Föld minden pontjára: az Amazon és a OneWeb hasonló konstellációk kiépítését tervezi. Jelenleg nagyjából 1900 működő műhold kering a Föld körül, amiből 120 a Starlink-hálózathoz tartozik. A SpaceX a következő években tehát egyedül több mint 500 százalékkal akarja megnövelni odafent a forgalmat, amiből komoly problémák adódhatnak. És bár a második sikeres kilövéssel a cég kétségkívül lépéselőnybe került versenytársaihoz képest, jelenleg nem úgy tűnik, hogy akár az Amazon, akár a OneWeb letenne nagyszabású terveiről.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap