Újabb antibiotikum bukhat el a baktériumokkal szemben

Dél-Kínában olyan kólibaktériumokat azonosítottak, amelyek a sok esetben utolsó mentsvárként számon tartott polimixinekkel szemben is ellenállóak.

Újabb antibiotikum bukhat el a baktériumokkal szemben

Egy kínai kutatócsoport igazolta, hogy Dél-Kína területén már léteznek olyan kólibaktériumok, amelyek egy génnek köszönhetően ellenállnak a fertőzések kezelésére több esetben az egyetlen lehetőséget jelentő polimixin antibiotikumokkal szemben. Hasonló hatású géneket már korábban is azonosítottak bakteriális genomokban, ez az első ismert polimixin-rezisztenciát biztosító szekvencia azonban, amely a mikrobák plazmidjaiban, vagyis a kromoszómáktól függetlenül létező körkörös DNS-ekben kap helyet, és így horizontális génátadással könnyen átadódhat a mikrobák között.

Az MCR-1 nevű gént sertésekből izolált kólibaktériumokban azonosították, és az ezt hordozó mikrobák képesek voltak ellenállni a polimixin egyik változatának, a kolisztinnek. A jelek szerint a gént hordozó mikrobák széles körben elterjedtek Kína déli területeinek állatállományában, és a kutatók már olyan emberi betegeket is azonosítottak, akik polimixin-rezisztens kólibaktériumokat, illetve a Klebsiella pneumoniae faj képviselőit hordozták.

A laborkísérletek igazolták, hogy a plazmidokban helyet kapó gén könnyen adódik át a bakteriális fajtársak között, más fajok tagjaiba ugyanakkor jóval nehezebben kerül át. A szakértők azonban ennek ellenére aggódnak, hogy előbb utóbb ezt az akadályt is legyőzik a mikrobák, és ha az MCR-1 bekerül egy multirezisztens, azaz több antibiotikummal szemben ellenálló, a kólibaktériumnál veszélyesebb kórokozó genomjába, ez a baktérium gyakorlatilag legyőzhetetlen, pánrezisztens lesz.

Márpedig több olyan baktérium is létezik, amely ellen csak a polimixin mutatkozik hatásos fegyvernek, mert minden más hatóanyaggal szemben rezisztencia fejlődött ki ezekben. Azt persze nem lehet tudni, hogy a kólibaktériumokból valóban átadódik-e ez a gén más kórokozóknak, és ha ez még nem következett be, mennyi időbe telhet, amíg komoly gondokat kezd okozni az így szerzett rezisztencia. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy ez az ugrás már megtörtént, csak még nem tudunk róla, hangsúlyozzák a kutatók.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward