Új technológiájú, gigapixeles kamera

A Duke kutatóinak új fényképezőgépe nem az első gigapixeles felbontásra képes műszer, de az első olyan verzió, amelyből a jövőben hordozható méretű változat is készülhet. 

Új technológiájú, gigapixeles kamera

A Duke Egyetem kutatóinak új fényképezőgépe nem az első, amely milliárdnál több pixelből álló képek rögzítésére képes, azaz gigapixeles felbontású, de az első olyan technológiával operáló szerkezet, amelyről a jövőben elképzelhető, hogy hordozható méretűre „zsugorítható”.

Mostanáig a gigapixeles felbontású képek vagy óriási negatívokra rögzített képek nagy felbontásban történő beszkennelése révén készültek, vagy pedig sok-sok, különálló műszerrel elkészített digitális kép utólagos „összefércelésével”. És bár mindkét módszerrel döbbenetesen részletgazdag lesz a végeredmény, a filmes változat nagyon lassú, több száz fényképezőgép beállítása és szimultán elsütése pedig kevéssé nevezhető praktikus megoldásnak, és nem is túlságosan gyors módszer.

A jelenleg használatos digitális gépek felbontásának növelése sem megoldás, mivel a fényérzékeny szenzorok számának növelésével a lencsét is növelni kellene, és milliárdos pixelszámhoz már olyan óriási lencsére lenne szükség, amelynél a felszíni hibák elrontanák a képet.

David Brady AWARE-2 nevű rendszere közel száz, 14 megapixeles mikrokamerából áll össze, amelyek hasonlóak az okostelefonokban található készülékekhez. Egy speciális szférikus lencsén keresztül minden aprócska kamera a kép más-más részét örökíti meg, ezeket pedig egy erre a célra tervezett program illeszti össze. A korrekciókat nyolc párhuzamosan működő grafikai processzor hajtja végre. A konstrukciónak mindössze 3 százalékát teszi ki az optikai rész, a többi helyet a vezérlést és a képösszeállítást végző elektronika, valamint a hűtőrendszer foglalja el, így a technológia fejlődésével a hardver méretének jelentés csökkenése várható.

A prototípus 75 centiméter magas, mérete nagyjából megfelel egy stúdiókameráénak, és a lenti tavas képet 18 másodperc alatt dolgozza fel, ami igen csak impresszív eredmény. A fejlesztők véleménye szerint ez a technológia lehet a fotográfia és a mozgóképrögzítés jövője, amelynek révén többé nem az lesz a kérdés, hogy egy téma melyik részletére koncentráljunk: elég ha lekapjuk az egészet, és majd utólag kivágjuk belőle a minket érdeklő részleteket. Az egyelőre még igen méretes, de az alternatívákhoz képest abszolút kezelhető kamerát már a jövő évben piacra dobják, és a fejlesztők remélik, hogy ebből a verzióból is el fog fogyni évente száz darab. A termék ára 100 ezer dollár (23 millió forint) lesz, de a végső cél a fényképező méretének csökkentése és az ezer dolláros ár becélzása lesz, ami a kutatók szerint reálisan elérhető, ha megkezdődik a sorozatgyártás.

A jelenlegi gigapixeles prototípust hamarosan követi egy 10 gigapixeles változat, és az ígéretek szerint pár éven belül elkészülhet az 50 gigapixeles verzió is. Hogy könnyebb legyen elképzelni, egy gigapixeles felbontással készített álló vagy mozgókép ötször olyan részletgazdag, mint amit ugyanarra a tájra pillantva egy tökéletes látású ember szeme érzékelni képes.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward