Új technológia az Intel-től: Light Peak

Az Intel az IDF (Intel Developer Forum) második napján hivatalosan is hódító útjára indította a Nehalem architektúrára épülő mobil processzorait, azaz a CLarksfield központi egységeket. A termékek hamarosan feltűnnek majd a különböző noteszgép gyártók kínálatában, ám nem ez volt az egyetlen különlegesség, amelyre az IDF alkalmával felfigyelhettünk. Az Intel Light Peak néven egy újfajta csatlakozót és adatátviteli megoldást készített, amely a jelenlegi megoldásoknál sokkal nagyobb sebességű és sokkal rugalmasabb adatáramlást tesz lehetővé.

Új technológia az Intel-től: Light Peak

Az Intel az IDF (Intel Developer Forum) második napján hivatalosan is hódító útjára indította a Nehalem architektúrára épülő mobil processzorait, azaz a Clarksfield központi egységeket. A termékek hamarosan feltűnnek majd a különböző noteszgép gyártók kínálatában, ám nem ez volt az egyetlen különlegesség, amelyre az IDF alkalmával felfigyelhettünk. Az Intel Light Peak néven egy újfajta csatlakozót és adatátviteli megoldást készített, amely a jelenlegi megoldásoknál sokkal nagyobb sebességű és sokkal rugalmasabb adatáramlást tesz lehetővé.

A Light Peak egységek a hagyományos rézdrót alapú megoldásokkal ellentétben optikai szálakat használnak az egyes perifériák összekapcsolásához, így az általuk kínált sávszélesség a kezdeti időkben 10 Gb/s-os maximális értéket fog képviselni. A gyártó természetesen további fejlesztéseket eszközöl majd az új megoldás tökéletesítésének és gyorsításának érdekében, így a nem is oly távoli jövőben már 100 Gb/s-os kapcsolatok is létrehozhatóak lesznek a Light Peak technológia alkalmazásával.

Az új technológia nem csak a sávszélesség miatt bír nagy jelentőséggel, hanem azért is, mert lehetővé teszi több protokollfajta egy optikai kábelen történő kommunikációját, így egyetlen kábellel többféle hardver összekapcsolására nyílik lehetőség egy időben. A megoldás segítségével laptopokat, HD kijelzőket, kamerákat, videó- és zenelejátszókat, dokkoló állomásokat és akár SSD meghajtókat is összeköthetünk.

A vezérlőchipből és optikai modulból álló megoldás Light Peak csomag formájában a következő év folyamán válik elérhetővé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward