Új rekord az óceáni mélyfúrásban

A Csikju nevű japán fúróhajó a Simokita-félsziget partjainál 2466 méteres mélységig fúrt le az óceánfenék alá, hogy onnan kőzetmintákat vegyen.

Új rekord az óceáni mélyfúrásban

Új mélységi rekordot állított fel a Csikju nevű japán fúróhajó, amely a Simokita-félsziget partjainál 2466 méteres mélységig fúrt le az óceánfenék alá, hogy onnan kőzetmintákat vegyen. Az Integrált Óceánfúrási Program (IODP) keretében végrehajtott 337. expedíció Inagaki Fumio tudományos vezető szerint új korszakot nyit a tudományos célzatú óceáni fúrások történetében.

A mostani rekord csak a kezdet a Csikju számára, amely olyan további mélységek felfedezésére lehet képes, amelyekről az ember eddig nem is álmodott. A felhozott minták rendkívül értékesek, és segíthetnek megérteni a földi élet legnagyobb rejtélyeit, tette hozzá a kutató.

Kollégája, a Brémai Egyetemen dolgozó Kai-Uwe Hinrichs szerint is óriási eredményről van szó, amelynek elérésében során a Csikju remekül helytállt. A felhozott kőzetminták nagyon jó minőségűek, és fúrási folyamat csak minimális mértékben károsította ezeket, ami nagyon fontos a későbbi vizsgálatok szempontjából.

A fúróhajó egyébként elméletileg a tengerszint alatti 10 ezer méteres mélységig is képes lehet eljutni, és fő célja a Föld mélyének felfedezése. Az óceáni kőzetlemezek vastagsága helyenként mindössze 5 kilométer, így a kutatók a víz alatti fúrások révén azt remélik, hogy végül eljuthatnak a köpeny anyagáig, hogy behatóbban tanulmányozhassák annak összetételét. A másik fontos cél a legmélyebben előforduló életformák tanulmányozása a mélységi széntelepek anyagában.

A 337. expedíció júliusban indult útjára, és még további három hétig folytatja a fúrást, így a következő időszakban újabb rekordok várhatók. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward