Új ráktesztet fejlesztettek ki a malária kórokozója révén

A dán kutatócsoport módszerével már néhány darab rejtőzködő tumorsejtet is szinte hiánytalanul ki lehet válogatni 5 milliliter vérből.

Új ráktesztet fejlesztettek ki a malária kórokozója révén

A módszer egy 2015-ös, ugyanezen kutatócsoport által tett felfedezésre épül. A szakértők rájöttek, hogy a malária kórokozója által termelt egyik fehérje hozzákapcsolódik egy sejtfelszíni proteinhez, amely a tumorsejtek 95 százalékán jelen van. A kutatók azóta kidolgoztak egy újfajta labortesztet a rákos sejtek szűrésére. A fehérje mesterségesen szintetizált változatához hozzákapcsoltak egy apró mágneses gyöngyöt. Amikor a fehérjéket vérmintához adják, az hozzákapcsolódik a vérben keringő tumorsejtekhez, amelyek aztán egy mágnes segítségével összegyűjthetők és kinyerhetők a mintából, hogy később további vizsgálatokat lehessen elvégezni ezeken.

Bár a klinikai kipróbálásig még több lépés hátravan az új módszerrel kapcsolatban, az eddigi eredmények nagyon biztatóak. A maláriafehérje révén több rákbetegség is nagyon korai fázisában elcsíphető, valamint a betegség abban a nagyon nehezen diagnosztizálható szakaszban is azonosítható általa, amikor a rákos sejtek az elsődleges tumorból elkezdenek elvándorolni, de még nem alakítottak ki másodlagos daganatokat. Ennek a fázisnak a diagnózisa pedig kiemelten nagy fontosságú, hiszen a rákbetegségek okozta halálesetek 90 százaléka áttétek miatt következik be.

Galéria megnyitása Megjelölt tumorsejt a vérsejtek tengerében A szakértők elmondása szerint a fejlesztéssel minden jelenleg létező módszernél nagyobb számban lehet az egyes tumorsejteket kiválogatni a vérből, ami egyszerre teszi lehetővé a korai és a korábbinál pontosabb diagnózist. A jelenleg használt hasonló vértesztek során antitestekkel jelölik meg a tumorsejteket, ezek a módszerek azonban sokkal kevesebb fajta rákbetegség esetében használhatók, és általában nagyszámú nem rákos sejtet is megkötnek.

Az újfajta módszerrel végzett labortesztek során viszont többek közt mell-, prosztata-, máj-, hasnyálmirigy-, vastagbél- és tüdőrákos, oszteoszarkómás és melanomás vérmintákból sikerült kinyerni a keringő tumorsejteket, miközben a fehérje gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyta az ezeket körülvevő egészséges sejtek tömegét. A teszt érzékenységének igazolására a kutatók 10-esével hasnyálmirigyből származó, izolált tumorsejteket kevertek 5 ml térfogatú egészséges vérmintákba, amelyek nagyjából 25 milliárd vörösvérsejtet és 35 millió fehérvérsejtet tartalmaztak. A módszerrel próbálkozásonként 8 vagy 9 tumorsejtet sikerült kinyerniük a mintákból.

A szakértők azt remélik, hogy az új tesztből mielőbb használatba kerülő diagnosztikai eszköz válik. Ahogy elmondták, jelenleg nagyon nehéz megállapítani, hogy a betegség melyik fázisában vannak a betegek, a vérben keringő tumorsejtek száma azonban kiváló eszköz ennek meghatározására is, így egy egyszerű, nem invazív teszttel folyamatosan a beteg állapotához lehet hangolni a kezeléseket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap