Új ereket adhat a cukorbetegeknek egy újfajta terápia

Egy egereken jó eredménnyel tesztelt, növekedési faktorokat és más fehérjéket tartalmazó gél segíthet helyrehozni a betegek végtagjainak vérellátását.

Új ereket adhat a cukorbetegeknek egy újfajta terápia

Egy beinjekciózható regeneratív gél adhat reményt az érbetegségekben szenvedőknek, az anyag ugyanis elősegíti az új véredények növekedését, és így képes lehet helyreállítani az egészséges vérellátást a szövetekben. A gél cukorbeteg egerekben alkalmas volt azok lábainak megmentésére. Az anyag fejlesztői szerint néhány éven belül kész lehet az emberi tesztelésre.

A cukorbetegség gyakori velejárója a perifériás erek tönkremenetele, ami miatt az ezen szövődményben szenvedők közel negyede idővel amputációra szorul, mert véredényei képtelenné válnak lábának ellátására. Erre a problémára találtak egy lehetséges megoldást a Texasi Egyetem kutatói, akik az általuk kifejlesztett újfajta géllel 85 százalékban helyre tudták állítani a rágcsálók lábaiban a normál vérellátást.

A cukorbetegek ereinek roncsolódására jelenleg alkalmazott megoldások, a fizioterápia, a gyógyszerek, a stentek beültetése és a bypass-műtétek csak átmenetileg jelentenek enyhülést, mondja Aaron Baker, a kutatócsoport vezetője, hiszen a betegség előbb-utóbb újra működésképtelenné teszi a kijavított ereket. A kutató és kollégái ehelyett olyan növekedési faktorokkal kezdtek kísérletezni, amelyek kulcsszerepet játszanak az új erek kiépítésében a sebgyógyulás és a daganatok keletkezése során.

Az ezek segítségével növesztett új erek alkalmasak lehetnek a beteg érszakaszok áthidalására, és a végtag vérellátásának biztosítására, mondja Baker. A kérdéses növekedési faktorok puszta beadagolása azonban emberi szövetekben korábban elégtelennek bizonyult az érnövekedés kiváltására. A szakértők azt gyanították, hogy ennek az lehet az oka, hogy a cukorbetegekben hiány van egy másik fehérjéből, amely nélkül a növekedési faktorok nem tudják kifejteni hatásukat.

Így akadtak rá a syndecan-4 nevű fehérjére, amely az egészséges szövetekben a véredények sejtjeinek felszínébe ágyazva kulcsszerepet játszik azon folyamatokban, amelyek az új erek képződését vezérlik. Ez a protein a növekedési faktorokkal kombinálva nagyon hatásosnak bizonyult az állatkísérletek során. Ahogy azonban Lance Munn, a Massachusetts General Hospital kutatója hangsúlyozza, az érnövekedés nagyon komplex folyamat, amelyben biokémiai és mechanikai tényezők is szerepet játszanak. A szakértő a tumorok vérellátásának alakulását tanulmányozza, és elmondása szerint még a kulcsszereplők ismeretében sem világos, hogy ezek a molekulák és az egyéb releváns tényezők hogyan dolgoznak együtt az új erek kialakítása során.

Ennek hiányában pedig egyelőre nem egészen világos, hogy hogyan és mennyire lehet alkalmazható a gélterápia. Az ugyanakkor mindenképpen jó hír, hogy a szakértőknek sikerült rájönniük, hogy cukorbeteg szövetekben miért nem elegendőek az új erek növesztéséhez a növekedési faktorok. A következő lépésben a kutatók nagyobb testű állatokon fogják kipróbálni a módszert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward