Túl sok 7 nm-es megrendelést kap a TSMC, ami gondokat okoz

A szokásos két hónap helyett már közel hat hónapot kell várni a rendelés leadásától a lapkák legyártásáig.

Túl sok 7 nm-es megrendelést kap a TSMC, ami gondokat okoz

Iparági információk alapján nagyon úgy tűnik, hogy a TSMC 7 nm-es gyártástechnológiája iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, a megrendelések egyre növekvő számát pedig egyre kevésbé képes időben teljesíteni a tajvani bérgyártó. A DigiTimes szerint az egyre növekvő partneri megrendelések miatt egyre növekszik az az idő is, ami a megrendelés leadása és a termék leszállítása között eltelik. Ez normál esetben általában két hónap szokott lenni, ám az aktuális helyzet miatt jelentősen romlik a vállalási idő: a két hónapos átfutási időből már csaknem hat hónap lett, azaz háromszor több ideig kell várni a megrendelés leadása és teljesítése között, ami több szempontból is probléma.

A megnövekedett átfutási idő miatt a partnereknek jó előre meg kell becsülniük, mekkora igény mutatkozik majd termékeikre, ám ha a becsült igény végül nem esik egybe a valós igénnyel, az egyrészt túltermelést, másrészt hiányt is okozhat – attól függően, felfelé vagy lefelé mozdulnak-e el a vásárlói igények. Ez a helyzet több vállalat számára is kellemetlenséget jelenthet, hiszen sokan veszik igénybe a TSMC szolgálatait. Az AMD aktuális termékpalettájának oroszlánrésze pont a 7 nm-es csíkszélességre támaszkodik, így a vállalatot nagyon érzékenyen érintheti a TSMC aktuális helyzete, de ugyanígy az Apple, a Qualcomm, illetve az Nvidia számára sem mindegy, mennyi idő alatt lesz termék a leadott rendelésekből. Igaz, az Nvidia a korábbi beszámolók alapján következő generációs grafikus processzorainak gyártásához már nem csak a TSMC, hanem a Samsung szolgálatait is igénybe veheti majd.

Galéria megnyitása

A TSMC közben a 7 nm-es csíkszélesség fejlettebb kiadásain is dolgozik, amelyekkel nagyobb teljesítmény, illetve kisebb fogyasztás érhető el, plusz a következő generációs node-ok fejlesztésére is nagy figyelmet fordítanak, hiszen a jövő szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. Az új 7 nm-es node-ok segítségével valamelyest enyhíthető lesz a túl sok megrendelés okozta kellemetlen helyzet, de ezzel egy időben a legfejlettebb gyártástechnológiákat használó üzemegységek kapacitásának bővítését is tervezi a vállalat.

És a TSMC számára nem csak ez a helyzet jelent kellemetlenséget, hanem az is, hogy a GlobalFoundries nemrégiben perbe fogta a tajvani bérgyártót Németországban és az Amerikai Egyesült Államok területén is, mivel szerintük több szabadalmukat is engedély nélkül használja a vállalat a különböző termékek gyártásához. Ebben az ügyben valószínűleg majd csak több éves pereskedés után születhet ítélet – már ha peren kívül meg nem egyeznek addig a felek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap