A GlobalFoundries szabadalomsértéssel vádolja a TSMC-t

Elég komoly pert akasztott a GlobalFoundries a TSMC nyakába, amelynek hatalmas a tétje.

A GlobalFoundries szabadalomsértéssel vádolja a TSMC-t

Elég komoly per indult a napokban, ugyanis a GlobalFoundries szerint riválisa, az igencsak jó piaci pozícióban lévő TSMC hosszú évek óta több szabadalmat is megsért, így ezért kártérítést és licencdíjat kell fizetnie. A felperes szerint a TSMC összesen 16 szabadalmat használ jogtalanul, amelyek közül tizenhármat az Amerikai Egyesült Államok területén, a fennmaradó hármat pedig Németországban jegyezték be. A szabadalmak között félvezető-összekötők, érintkező, különböző gyártástechnológiákkal kapcsolatos megoldások, illetve a FinFET struktúrához kapcsolódó anyag egyaránt található, ahogy az a lenti táblázatból is látszik. Az említett szabadalmakat a GlobalFoundries szerint több gyártástechnológiával is megsérti a TSMC a 28 nm-estől egészen a 7 nm-es csíkszélességig bezárólag.

Galéria megnyitásaA GlobalFoundries szerint a TSMC gyakorlata óriási kiesést okoz a vállalatnak, ugyanis engedély nélkül használja a szóban forgó szabadalmakat, amelyekkel több nagy és neves partner számára is gyárt különböző termékeket. A GlobalFoundries több fórumon is próbál érvényt szerezni igazának, így beadványai több helyre is eljutottak, így amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, a düsseldorfi regionális bíróság, a mannheimi bíróság, a nyugt-texasi bíróság, illetve a delaware-i kerületi bíróság egyaránt foglalkozik a felperes vádjaival, illetve azok megalapozottságának vizsgálatával. Az amerikai és a német bíróságokat egyébként azért kellett bevonni, mert a peranyagban említett szabadalmak e két országban lettek bejegyezve, hiszen a GlobalFoundries mindkét országban üzemeltet gyárakat, valamint szingapúri gyáregységgel is rendelkezik.

A GlobalFoundries kereseteiben a TSMC-cel együtt összesen 20 alperest jelöl meg, amelyek között az Apple, az Nvidia, a Broadcom, a Mediatek, a Qualcomm és a Xiling egyaránt jelen van, de a peranyagban egyebek mellett az ASUS, a Lenovo, a Google, a Cisco, a HiSense, illetve a OnePlus is szerepel. A 20 érintett közül 12 központja az Amerikai Egyesült Államokban található, így az ügy eléggé komoly negatív hatást gyakorolhat az amerikai gazdaságra, amennyiben végül megállapítják a szabadalomsértés tényét és életbe léptetik a GlobalFoundries által igényelt megszorításokat.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a 20 alperes termékeinek importját megtilthatnák az Amerikai Egyesült Államok és Németország területén, ami óriási érvágás lenne, ami nem is a TSMC-nek, inkább a szolgáltatásait igénybe vevő partnereknek lenne igazán fájó. Ez ugyanis azt jelentené, hogy ezeken a piacokon nem kerülhetnének forgalomba iPhone-ok, iPad-ek, Google Pixel okostelefonok, Nvidia grafikus processzorral szerelt videokártyák, illetve sok más egyéb termék sem.

Érdekesség, hogy a GlobalFoundries tavaly augusztusban kiszállt a csíkszélesség-versenyből, helyette inkább speciális piaci szegmenseket vett célba, ahol egyedi igények kielégítésével próbál bevételeket teremteni, jellemzően az RF és IoT szegmensekben. A vállalattal kapcsolatban korábban az is felmerült, hogy eladásra kerül, a lehetséges vevők között pedig az SK Hynix és a Samsung tűnt fel, persze csak pletyka szintjén. A GlobalFoundries kétségtelenül látott már szebb napokat is, ugyanis jelenleg tőke hiányában nem igazán tud versenyezni az élvonalban lévő gyártókkal, így más taktikához növekedett, hogy bevételekhez jusson: a szabadalmait védve próbál jobb helyzetbe kerülni.

A TSMC vezetése és szakemberei éppen a GlobalFoundries vádjait elemzik, ám abban már most is biztosak, hogy a GlobalFoundries vádjai teljesen alaptalanok. Szerintük a vállalat több milliárd dollárt költ kutatásra és fejlesztésre annak érdekében, hogy függetlenül hozhasson létre világszínvonalú, piacvezető félvezetőgyártó-technológiákat. Ennek eredményeként a TSMC jelenleg a világ egyik legnagyobb szabadalom-portfóliójával rendelkezik ezen a területen, hiszen világszerte 37 000-nél is több szabadalom kötődik hozzá, az Amerikai Egyesült Államok területén pedig a 10 legtöbb szabadalmat elnyerő vállalat között szerepel 2016 óta. A vállalat vezetése csalódott, hogy riválisa ahelyett, hogy a piacon, technológiai alapon próbálna versenyezni, inkább a bíróságon teszi ezt. a TSMC vezetése és szakemberei természetesen mindent megtesznek, hogy megvédjék igazukat és saját technológiáikat.

Az efféle pereskedés jellemzően elég sokáig el szokott húzódni, így most is több hónapos, illetve akár több éves huzavonára készülhetnek a szereplők, mielőtt megszületnek a végleges bírói döntések.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap