Túl hangos a robotöszvér a katonai használathoz

A Boston Dynamics és a tengerészgyalogság által közösen fejlesztett LS3 fűnyírószerű hangjával felfedi a katonák helyzetét, kistestvére, Spot pedig nem elég okos.

Túl hangos a robotöszvér a katonai használathoz

Több éves fejlesztés és tesztelés után az Egyesült Államok tengerészgyalogossága arra a következtetésre jutott, hogy a Boston Dynamics teherrobotja, a fejetlen öszvérre (vagy bölényre) hasonlító LS3 nem alkalmas arra, hogy harci helyzetben bevessék, mivel egyszerűen túlságosan hangos. A négylábú robot, amely 180 kilogramm terhet képes cipelni, és a legmeredekebb tereppel is boldogul, nem képes csendben működni, így túlságosan nagy veszélyt jelentene azon csapatok számára, amelyeket kísér.

A DARPA, a Google tulajdonában álló Boston Dynamics és a tengerészgyalogság 2010-ben kezdett közös projektbe, amelynek célja egy olyan teherhordó robot kifejlesztése volt, amely akár a harcba is elkísérheti a csapatokat, megkönnyítve a felszerelés cipelését. Úgy tűnt, hogy minden a legjobb úton halad, és a felek 2013-ban újabb szerződést kötöttek a robot továbbfejlesztésére, hogy az egyenetlen talajon is boldoguljon, illetve szóbeli és vizuális utasításoknak is engedelmeskedni tudjon. Ebben a megállapodásban egyben szó esett egy másik LS3-verzió létrehozásáról is, amely halkabb meghajtással bír, és ellenáll a lövedékeknek.

A robotikus öszvért néhány bemutató után 2014 nyarán a csendes-óceáni térség legnagyobb katonai gyakorlatán terepen is tesztelték. A robot őrjáratokra kísérte a katonákat, és demonstrálta, hogy tényleg jól boldogul a különböző utasításokkal és a nehéz tereppel is. Ezzel együtt azonban fény derült a fejlesztés legnagyobb hátrányára is. Ahogy Kyle Olson, a Warfighting Lab szóvivője elmondta, a robotot tesztelő katonák nem tudták értékelni a robot pozitív vonásait, mivel a prototípus annyira hangosnak bizonyult, hogy felfedte helyzetüket, nagyon megnehezítve küldetésük végrehajtását. A robot ugyanis benzines motorja miatt fűnyírószerű hangot ad ki mozgás közben.

A projektből megmaradt pénzből a kutatók tavaly megépítettek egy kisebb robotot is. Spot, a kutyaméretű prototípus jóval halkabb elődjénél, mivel elektromos meghajtással működik, ugyanakkor kis mérete miatt csak 18 kilogramm felszerelés cipelésére alkalmas. A robotkutya ráadásul korántsem olyan autonóm, mint elődje volt, így bár mérete miatt kiválóan alkalmazható lenne felderítő feladatokra, jelen állapotában erre nem képes, hiszen minden lépését irányítani kell.

Mivel a projekt kifogyott a pénzből, egyelőre mindkét robot fejlesztését jegelik. Ahhoz, hogy folytatni lehessen a munkát egy új szerződésre, és a tengerészgyalogság támogatására lenne szükség, erre azonban a résztvevő felek jelenleg nem látnak sok esélyt. Bár úgy tűnhet, hogy a négylábú robotok fejlesztése kidobott pénz volt, a Warfighting Lab munkatársai nem így gondolják, hiszen a projekt során sokat tanultak az autonóm technológiák működéséről és arról is, hogy milyen lehetőségeket rejtenek ezek a rendszerek. Ezzel együtt labor a közeljövőben elsődlegesen a drónfejlesztésre koncentrál, és azt vizsgálja, hogyan lehetne ezeket a járműveket orvosi vészhelyzetekben,

felderítésre és más célokra használni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward