Tudom mit fogsz tenni…

A legújabb tudományos vívmányok segítségével a számítógépek 70 %-os pontossággal meg tudják állapítani, hogy mit szándékozik tenni valaki. Az új eljárás az alakfelismerő és a funkcionális mágnesrezonanciás képalkotó szoftverek (fmri) ötvözetén alapszik.

Tudom mit fogsz tenni…

A Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences professzora, Dr. John-Dylan Haynes által vezetett kutatások során feltárták, hogy a számítógépes programokkal nagy pontossággal előre megjósolható az egyén szándéka. A vizsgált alanyoknak feltettek egy kérdést, és folyamatosan nyomon követték az agyában lezajló folyamatokat, amíg a döntésén gondolkozott.

A professzor szerint minden gondolat más-más “ujjlenyomatot” hagy az emberi agyban. Ha képesek vagyunk ezeket a mintákat felismerni, akkor képesek vagyunk az ember gondolataiban is olvasni. Nos, a fent említett két szoftver segítségével nekik ez sikerült.

Azonban az új vívmány csupán meghatározott számú lehetséges válaszoknál alkalmazható, legalábbis egyelőre. Ezért egyik felhasználási területe lehet például a hazugságvizsgálat, ahol szintén meghatározott számú válaszok adhatóak: igen vagy nem.

Szóval még messze vagyunk attól, hogy az ember minden gondolata nyitott könyv legyen a számítógépek előtt. Ehhez még nagyon sok kutatásra és fejlesztésre van szükség, az első lépéseken azonban már túl vagyunk. Az új technológia az agy működésének alaposabb feltérképezésében is segítséget nyújthat. Haynes azt is hozzátette, hogy ahhoz, hogy valóban alkalmazni tudják a gondolatolvasó gépet az életben, sokkal kisebbnek és olcsóbbnak kell lennie.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward