Trillió képkocka másodpercenként

Az MIT kutatói olyan képalkotó módszert fejlesztettek ki, amely másodpercenként trillió képkockányi adatot képes rögzíteni. 

Trillió képkocka másodpercenként

Az MIT kutatói olyan képalkotó módszert fejlesztettek ki, amely másodpercenként trillió (10^18) képkockányi adatot képes rögzíteni. Ez elég ahhoz, hogy ‒ lassabb ütemben lejátszva a kockákat ‒ követhessük a fény útját, amint belép egy műanyag flakonba, végighalad rajta, majd visszaverődik a kupak belsejéről.

Semmi sem túl gyors ennek a kamerának, mondja Andreas Velten, a rendszer egyik fejlesztője. A találmány egy úgy nevezett „streak camera” szokatlan felhasználásán alapul. Ezt a műszert ultragyors lézerimpulzusok időtartamának mérésére használják, alapelve egy fotokatódon igen gyorsan képződött fotoelektronok igen nagymértékű gyorsítása és eltérítése, majd azok megjelenítése egy foszforeszkáló ernyőn, ezt azután le is lehet fényképezni, vagy fényérzékelő digitális jelfeldolgozóval megjeleníteni. A módszer jellemzője, hogy a később érkező fotoelektronokat erősebben téríti el, mint az elsőnek érkezőket. A kapott kép tehát a tér egy adott pontján áthaladó fotoelektronok időbeli eloszlását jeleníti meg.

Ahhoz, hogy szuperlassú videókat kapjanak a képekből, a tudósoknak újra és újra módosítaniuk kellett a kamera szögét, hogy végül egy kétdimenziós képet építhessenek fel a felvételekből. Ez a folyamat a műszerek precíz szinkronizálását igényli, és elég hosszadalmas is. A fény flakonon való áthaladása a másodperc milliárdod része alatt történik, de a végső videó elkészítéséhez egy órányi adat szükséges. Ezért is hívják a fejlesztők találmányukat „a világ leglassabb leggyorsabb kamerájának.”

A módszer ugyanazon jelenség többszöri felvételén alapul, így csak olyan események vizsgálhatók vele, amelyek megismételhetők. Ilyen a fény törése, vagy szóródása különböző tárgyakról. Ez lehetővé teszi, hogy további finomítások után az ultrahanghoz hasonló felvételeket készítsenek vele élő szervezeteken, vagy anyagvizsgálatoknál, ultrahang nélkül, pusztán fény segítségével.

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward